Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Bart van Rosmalen

lector HKU kunst en professionalisering

Bart van Rosmalen, van origine cellist en theaterregisseur is sinds 2014 lector Kunst en Professionalisering bij HKU. In die rol geeft hij leiding aan het onderzoekprogramma Muzische Professionalisering gericht op docenten, opleiders en trainers die vanuit een muzische en kunstzinnige invalshoek willen bijdragen aan onderwijsvernieuwing en organisatieverandering van onderwijsorganisaties.

In 2006 nam van Bart van Rosmalen het voortouw om professionals uit kunst, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties bijeen te brengen in Connecting Conversations, een samenwerking tussen het Walter Maas Huis, De Nederlandsche Bank, Pricewaterhouscoopers en het Koninklijk Conservatorium. Vanaf 2007 is van Rosmalen aanjager van het Innovative Conservatoire, een Europees netwerk van 28 conservatoria gericht op professionele ontwikkeling van docenten. Daarnaast is van Rosmalen lange tijd actief geweest als zelfstandig adviseur voor culturele instellingen, overheden en kunstvakonderwijs en bekleedde hij diverse bestuurlijke functies onder andere als voorzitter adviesraad Fonds Podiumkunsten, vicevoorzitter bestuur Mediafonds en vicevoorzitter van het presidium van het landelijk netwerk van lectoren.

Van Rosmalen promoveerde begin 2016 op een proefschrift over Muzische Professionalisering bij de Universiteit van Humanistiek en publiceerde in onder andere M&O, tijdschrift voor coaching, tijdschrift voor begeleidingskunde, waardenwerk, werkboek leren veranderen en de bundel praktijken van normatieve professionalisering. Met regelmaat wordt van Rosmalen gevraagd als key-note speaker, dagvoorzitter en inleider vaak over de rol van de kunsten in professionele ontwikkeling. Met theaterschrijver Anouk Saleming werkt hij aan een voorstelling over het thema vervoering met de titel maangezichten.

In het onderzoeksprogramma Muzische Professionalisering van het lectoraat Kunst en Professionalisering werkt van Rosmalen als lector samen met de praktijkonderzoekers deze thematiek verder uit in praktijkprojecten in onderwijs en opleiden.

 

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief