Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Videotalk over het werk van Max van Manen: over bedachtzaamheid en pedagogische sensitiviteit

30 januari 2019

NIVOZ-redacteur Geert Bors is een kenner van het werk van de Nederlands-Canadese emeritus hoogleraar onderwijskunde en pedagogiek, Max van Manen. Hij vertaalde in 2014 zijn boek Pedagogical tact. Knowing what to do, when you don't know what to do - volgens Geert een heel toegankelijke en tegelijk omvattende entree tot het werk van Van Manen.

In deze video spreekt hij over de betekenis van de pedagoog Van Manen voor de onderwijswereld van vandaag. Van Manen (1942, Hilversum) is opgeleid in de fenomenologische traditie van de Utrechtse School van Langeveld, Buytendijk, Van den Berg e.a., maar is door zijn vroege emigratie (op zijn 25ste) een eigen weg gegaan. Het schrijven van Lived Experience Descriptions is een middel om 'tact en bedachtzaamheid' te ontwikkelen, als leraar en opvoeder. Een manier om pedagogische sensitiviteit te kweken.

Drs. Geert Bors studeerde Engelse taal- en letterkunde, werkte enkele jaren als docent, o.a. op UCL in London, het Valuascollege in Venlo en in het volwassenenonderwijs rond Nijmegen, maar legde zich vooral toe op de journalistiek. Bij het NIVOZ is hij redacteur.

Dit is de zevende aflevering uit een serie videoportretten over mensen uit de pedagogische canon. Het is een selectie van belangrijke actuele en historische bronnen waarmee stichting NIVOZ haar werk – het sterken van leraren en schoolleiders bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht – mede legitimeert. Op de website vind je meer dan dertig canonartikelen.

nivoz.nl/nl/pedagogische-canon

Interviews: Rob van der Poel (NIVOZ)

Pedagogische canon, #7: Max van Manen, pedagogische tact en sensitiviteit from HETKIND.ORG on Vimeo.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief