Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Over de regels en het spel

Met dr. Ellen Klatter begon al vroeg in het nieuwe kalenderjaar 2019 (10 januari) het vervolg van de reeks NIVOZ-onderwijsavonden - verbonden aan het jaarthema 'Spelen, leren, maken' -. Klatter is lector Versterking Beroepsonderwijs & lector Studiesucces aan de Hogeschool Rotterdam. Haar lezing ging 'over de regels en het spel.' Om de individuele pedagogische opdracht te kunnen realiseren, spelen onderwijsprofessionals een waarden-vol spel. Als reflectant op deze Onderwijsavond fungeerde Ron Bormans. Hij is voorzitter van het college van bestuur van dezelfde Hogeschool Rotterdam.

Hoe nemen docenten hun studenten in het middelbaar beroepsonderwijs waar? Wat streven ze na met hun onderwijs, en wat zijn hun oogmerken voor jongeren in deze veelal diverse groep?
 

Een verslag van deze Onderwijavond, van de hand van Joyce van den Bogaard, lees je hier. Ze heeft de avond in twee delen - die van Ellen Klatter en Ron Bormans - gesplitst.

Klatter deed onder meer verslag van het onderzoek dat drie jaar lang door haar lectoraat Versterking Beroepsonderwijs is verricht naar het pedagogisch handelen. Wouter Pols was een van de mensen die dit onderzoek begeleidde . Hij deed hier eerder al eens verslag van in een artikel: Het 'stille weten' van leraren, ofwel de pedagogische wijsheid van de praktijk.'

   

Over Ellen Klatter
Dr. Ellen Klatter heeft in haar loopbaan diverse onderzoeken uitgevoerd op de scharnierpunten van het Nederlands onderwijssysteem. Vanaf 2014 werkt zij als lector Versterking Beroepsonderwijs bij Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Binnen dit lectoraat wordt onderzoek uitgevoerd rondom het thema Pedagogical Empowerment; een thema dat doorloopt in het lectoraat Studiesucces dat zij eveneens bekleedt aan Hogeschool Rotterdam.  


Over Ron Bormans
Ron Bormans (Schinnen, 1957) is voorzitter van het college van bestuur bij de Hogeschool Rotterdam. Hij studeerde politicologie/bestuurskunde in Nijmegen en was eerder onder andere directeur studiefinancieringsbeleid bij het ministerie van Onderwijs, alsmede lid van het college van bestuur van de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Bormans maakte deel uit  van de commissie-Veerman die de contouren van  de toekomst van het hoger onderwijs in Nederland schetste.

Verwijzing naar artikelen

Audio-opname van de Onderwijsavond van 10 januari 2019

Op deze geluidsopname hoort u achtereenvolgens:

7,00 - 14,20 min: inleider Rob Martens (directeur NIVOZ)
14,20 - 1,36,25 min: Ellen Klatter (met vragen)
1,36.25 - 1,58,14 min: Ron Bormans
1.58,20 - 2.05,10 min: laatste vragen.

Foto's van de avond

Door Ted van Aanholt

   

   

  

  

  

  

 

De vijf NIVOZ-onderwijsavonden in 2018-2019 waren:

3 oktober 2018: Rob Martens (en Marco Mout/Walhallab) - Spel als leermachine 
7 november 2018: Amber Walraven (en Henk ter Haar) - Leren door onderwijs te maken.
10 januari 2019: Ellen Klatter (en Ron Bormans) – Over de regels en het spel
14 maart 2019: Gijs Scholten van Aschat (en Janeke Wienk – Voor magie in spel is samen nodig. (Theater De Speeldoos in Baarn)
12 juni 2019: René ten Bos en Henk Oosterling - Wat staat er op het spel en wat kunnen we ervan maken?

 Achter de naam vindt u de link naar de betreffende avond, dan wel een terugblikpagina.

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief