Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kennis maken met... Martijn, opleider bij NIVOZ: ‘Wanneer laat je de protocollen los om het goede te doen?'

9 augustus 2023

Martijn Galjé vertelt vanuit zijn eigen biografie over 'Rosalie' met wie hij te maken kreeg als begeleider. En hij betrekt de kijker/luisteraar in het gesprek. Wat hoor jij in de ervaring die hij deelt? En wat valt jou op? En als je zijn collega bent, wat zou je dan doen? Het is een anekdote over 'hoe het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van de leerling' en over samen optrekken. 

Een crisisaanmelding; Rosalie van zestien is er bij moeder thuis uitgezet. Het gaat echt niet meer. Moeder en Rosalie zijn in een stevig handgemeen verzeild geraakt. Rosalie wil zelf niet, maar wordt naar de opvang gestuurd. Aan Martijn de vraag of hij haar wil overhalen, om kwart over twaalf in de nacht. Zo belandt Rosalie met een vreemde man voor haar neus in een vreemd huis met vreemde jongeren. Martijn gaat volgens de procedure door met het intakegesprek. Regels die grote impact zullen hebben op haar leven. Ze moet haar telefoon inleveren, waarbij Martijn grote weerstand verwacht. Het team waar hij inzit wil een strenge handhaving van deze regel. Martijn heeft het gevoel dat hij niet kan toegeven, dat hij dan als ondergeschikt wordt gezien. Hij houdt voet bij stuk en Rosalie loopt weg.

In deze video neemt Martijn je mee in het perspectief van Rosalie en zijn collega’s. Hoe hij zich hierbij voelt en hoe zo’n momentopname raakt aan pedagogisch tact. Het advies van Martijn, volg meer je intuïtie.

Martijn is afgestudeerd in de ontwikkelingspsychologie en de begeleidingskunde. Van een stage in het ZMOK-onderwijs, via werk als groepsleider bij een residentiële instelling voor 12 tot 18-jarigen, kwam hij dertien jaar geleden tot het starten van zijn eigen onderneming, ‘Beter Functioneren’. Vervolgens lag de weg open om vanuit onafhankelijkheid te werken met vele partners (o.a. Hogeschool Utrecht, GPOWN, Dunamare onderwijsgroep, Sardes) in en om het onderwijs.

Kennismaken met... NIVOZ?
Meld je aan voor woensdagavond 13 september
 

NIVOZ verzorgt onder meer trajecten Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap, voor zowel schoolteams (in po, vo, mbo en hbo), als voor individuele leraren.  Wil je meer weten over het werk en de mensen van NIVOZ, overweeg je zelf om je te laten sterken in je pedagogisch handelen, dan wijzen we je op een online Kennismakingsavond, op woensdagavond 13 september. Meld je via deze link aan.

Meer over alle trajecten van NIVOZ vind je in deze brochure en op de website.

Of zoek direct al contact...

Wil je persoonlijk in gesprek met NIVOZ over opleidingsmogelijkheden, over trajecten of studiedagen - voor jezelf, voor je team of school - dan is een mail naar teamleider Tjitske Bergsma ([email protected]) de eerste stap. Zij neemt dan zo spoedig mogelijk contact op om samen verder te verkennen en te zien wat nodig is.

Bekijk hieronder de video van Martijn.

Dit filmpje is tot stand gekomen in samenwerking met PIEX, piex.nl, montage Ruurd Bouwman.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief