Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Keet hield wel van gemakkelijk. Maar sinds het skateboarden zien we een ander kind. Ook op school'

2 september 2016

Haar dochter Keet is inmiddels een fenomeen op haar skateboard. Vorig jaar was er zelfs een korte film Skatekeet die van haar is gemaakt. Maar ooit dacht moeder Elsbeth Teeling dat ze geen doorzetter was. 'Sinds ze het skateboarden een jaar of vijf terug heeft ontdekt, zien we een ander kind. Iemand die weet wat ze wil, die weet wie ze is. Niet alleen op het skateboard, maar ook op school.' Haar blog gaat over het verschil tussen een fixed of een growth mindset. Moraal van haar verhaal: 'Oordeel niet te snel. Ook niet over je eigen kind.'

derde op nkHenno en ik stonden langs de lijn van het voetbalveld, terwijl Keet een wedstrijd speelde. Het ging er niet echt fanatiek aan toe. Ze deed eigenlijk maar wat. We moesten er wel een beetje om lachen. We wisten dat ze best beter zou kunnen, als ze beter haar best zou doen. Maar Keet hield wel van makkelijk, zagen wij. Op school deed ze het goed, maar als het makkelijk kon, was het ook prima. 'Ze is niet echt een doorzetter hè,' concludeerde ik.

Aldus een jaar of vijf geleden. Inmiddels weten we beter.

Als er iemand kan doorzetten is het Keet. Elke dag - jaren aaneen - fietste ze na school naar Skatepark Utrecht. Uren achter elkaar kan ze op een truc oefenen tot ze hem kan. Sinds ze het skateboarden heeft ontdekt, zagen we een ander kind. Iemand die weet wat ze wil, die weet wie ze is. Niet alleen op het skateboard, maar ook op school. Ze durft haar eigen pad te trekken en zelfs met tafels oefenen snapt ze een stuk beter dat het echt helpt als je even je schouders eronder zet.

Gisteren stond ik weer ‘langs de lijn' aan de kant van de skateboardbaan  Skateland Rotterdam . En daar stond ze. Aan de rand van de baan. Klaar om in te droppen. Om de jury een minuut lang haar beste trucs te laten zien. Volledig geconcentreerd en heel nauwkeurig doet ze een ‘rock to fakie, ‘no comply’, ‘olliet’ ze van de ‘stairs’, landt ze een ‘half kab rock ’n roll’ en juicht iedereen als de ‘Fakie Big Spin’ lukt. Ik sta te snotteren langs de kant. Ze rijdt de perfecte run. Ze is het enige meisje in het toernooi en wordt aan het einde van de dag derde van Nederland. Ik ben megatrots.

Moraal van dit verhaal. Oordeel niet te snel. Ook niet over je eigen kind. Misschien zit er meer in dan je denkt, maar heeft hij of zij het gewoon nog niet gevonden.

Elsbeth Teeling blogt over haar belevenissen en verwonderingen. Vaak over haar  leven als moeder van Keet (12) en Teun (6) en vrouw van Henno. En hier en daar over verzonnen levens. Haar boek Relax Mama! verscheen in april 2012. Op dat moment richtte ze ook de Club van relaxte moeders op Facebook op. Een club met inmiddels meer dan 44.000 leden.

 

Wil je Keet wel eens in actie zien?


Op haar blog vind je wat filmpjes! en dit is een fragment uit het Jeugdjourmaal. en hier kun je de film Skatekeet bekijken.

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief