Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Engels spreken omdat het ertoe doet

10 november 2021

Op de Uilenspiegel, de school waar Sjaak van Moorsel werkt, vinden ze autonomie erg belangrijk.  Wat je zelf kunt of wilt proberen, daar moet ruimte voor zijn. En het moet betekenisvol zijn. Vandaag komen deze twee dingen mooi samen: een groepje Roemeense leerkrachten bezoekt de school, en de zeven- en achtjarige kinderen leiden de groep rond, in het Engels!

Gedurende de dag zien we steeds meer kinderen aansluiten, steeds meer kinderen proberen.

Het is een dag waarop onze gasten, maar ook wij als leerkrachten, ontzettend genieten van onze leerlingen. Trots op ze zijn dat ze dit gewoon doen, dat ze dit durven.

We hebben bezoek op onze school. Roemeense leerkrachten komen een dagje kijken op onze school.

Hoe werken we, wat doen we, hoe ziet onze dag er uit? Dat kunnen we best zelf vertellen, als leerkracht, maar het is zoveel leuker om dit de kinderen van zeven en acht te laten doen.

Leerlingen Olga en Dies ontvangen een groepje van vier leerkrachten. Ze leiden de groep rond op onze school. Onbevangen vertellen ze in het Engels over onze contractbrief. Hoe ziet deze er uit? Wat kunnen ze zelf kiezen? Op het leerplein staat een tafelschaakbord. Dies gaat aan de ene kant zitten, de Roemeense leraar aan de andere kant. ‘Wow, he can play very well’, zegt Dies.

Engels spreken leer je het beste door het te doen

Kyara en Anne begeleiden het andere groepje. In goed Engels en zonder enige schroom voeren zij het woord. Ze bekijken samen onze baardagaam. Voorzichtig houdt één van de Roemeense leerkrachten Oliver, onze baardagaam, vast.

’s Middags hebben de kinderen van de groepen 7/8 vrij initiatief. De Roemeense leerkrachten leren de kinderen een spel: De Ninja’s. Steeds meer kinderen sluiten aan, steeds meer kinderen gaan Engels spreken.

Dit is Engels spreken omdat het ertoe doet. Prachtig voor de leerlingen, mooi en interessant voor de Roemeense leerkrachten.

Engels spreken: yes, we can!

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief