Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Wees je eigen stuurman. Helemaal zichtbaar, altijd aanspreekbaar en volledig verantwoordelijk'

6 augustus 2014

Moet de deksel van de snelkookpan op de levendigheid van onze kinderen of op die van onszelf? Doen we liever gewoon dan gek? Nienke de Vries is geraakt als zij scholen binnenloopt of onderwijsorganisaties waar niemand meer verantwoordelijk is 'niemand aanspreekbaar'. In de begeleiding van leerkrachten om in hun pedagogische en didactische kracht te komen, draait het om het vrij maken van de dynamiek die in de leerkracht zelf leeft. 'In alle mensen zit de passie, de creativiteit, het verlangen om te stralen; om in contact te komen met wie we ten diepste zijn. Om van daaruit met de mensen om ons heen in contact te zijn en te leren, te klungelen en te spelen.' Haar blog.


het-uitstralen-van-gele-stralen-8291228Gisteren mocht ik een juf begeleiden die erkent al tijden in de ‘sluimerstand’ te staan. Ze is een kei van een leerkracht, maar schiet niet meer in de lach, springt niet meer uit de band en begrenst dus ook niet meer vanuit duidelijkheid. Ze mist degene die ze vroeger was. Degene die ze eigenlijk nog steeds is. Vaak zie ik dit bij leerkrachten die veel hebben meegemaakt, die nog niet zo lang op een nieuwe werkplek of in een nieuw gebouw werken.

Het is een verdrietige gewoonte dat we ons gaan aanpassen en voegen naar onze omgeving. Waardoor een beetje minder juist veilig lijkt, gewoon doen aangepast is en onze bruisende levendigheid in slaap sukkelt. Dat levert op een gegeven moment organisaties op waar niemand meer verantwoordelijk is en niemand dus aanspreekbaar.

Het wordt tijd om te investeren in de onderwijsorganisatie van binnenuit. In de individuele medewerkers die vanuit hun kracht en vanuit hun persoonlijke visie kunnen bijdragen aan een organisatie die straalt. Om individuele ambities de collectieve ambitie te laten dragen en sturen. Ik geloof dat organisaties waar medewerkers volledig mogen excelleren, waar ieder individu in het licht mag staan en waar het wordt gestimuleerd om je te laten zien, organisaties zijn waar minder zieken zijn, medewerkers gelukkiger en gezonder zijn en resultaten omhoog gaan.

Dat vraagt van iedere medewerker inclusief de directeur om de rol die je hebt je volledig toe te eigenen, om volledig te zijn wie je bent. Je niet meer kleiner te maken dan je bent en in wat je doet. Je eigen stuurman of stuurvrouw te zijn. Helemaal zichtbaar, altijd aanspreekbaar en volledig verantwoordelijk.

images9Tot slot een gedicht van Marianne Williamson dat mij keer op keer raakt en anderen ook vast inspireren zal:

Onze grootste angst is niet

dat we ontoereikend zijn.

Onze grootste angst is

dat we onmetelijk krachtig zijn.

Het is ons licht, niet onze duisternis

die ons bang maakt.

We vragen ons af:

‘Wie ben ik om briljant, schitterend, getalenteerd te zijn?’

Je kunt beter vragen: Wie je bent dat je het niet zou zijn?’

Je bent een kind van God.

Jezelf kleiner voordoen helpt de wereld niet.

Er is niets verlichtends aan jezelf klein houden,

zodat andere mensen zich niet onzeker voelen bij jou.

We zijn allen bedoeld om te stralen als kinderen.

We zijn geboren om de vonk, die in ons is, te laten zien.

Het is niet in sommigen van ons, het is in iedereen.

En als we ons licht laten schijnen,

geven we onbewust andere mensen toestemming om hetzelfde te doen.

Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst,

bevrijden we met onze aanwezigheid automatisch ook anderen.

Nienke de Vries werkte als coach leerkracht en IB’er in Amsterdam. In Amersfoort werd ze adjunct-directeur en hield ze zich bezig met onderwijsontwikkeling, personeel en het coachen van zij-instromers. Na een periode bij APS is ze nu zelfstandig ondernemer en is ze zich gaan focussen op thema’s als de professionele cultuur en de sociale veiligheid.

 

rondje hetkind


   Iedereen maakt verschil, samen hebben we impact

               Steun hetkind en word donateur


                             50 euro per jaar

Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief