Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Volwassen dialoog

29 juni 2018

 

Een persoonlijk dilemma levert Femmy Wolthuis een dialoog met dochter Yfke (12 jaar) op, wat haar aan het denken zet over wat volwassenheid is. 

De situatie: ik verheug me al langere tijd op een voor mij belangrijke en inspirerende bijeenkomst, waaraan ik zelf een bijdrage mag leveren. In de tussentijd wordt Yfke, die met veel plezier paard rijdt, gevraagd als invaller mee te rijden in een team van zestien ruiters. Zij gaan met elkaar een eredivisiewedstrijd rijden, waarbij gestreden wordt om plaatsing voor de Nederlandse Kampioenschappen carrousel rijden. Uitgerekend op dezelfde dag dat ik mijn bijeenkomst heb, vinden deze kampioenschappen plaats. Hoe verzinnen ze het?!

Wat te doen? Ga ik naar iets dat voor mij belangrijk en voedend is en waarbij er op mij wordt gerekend? Of ga ik mee naar de wedstrijd? Als moeder wil ik dat natuurlijk ook graag meemaken en er voor mijn dochter zijn. Yfke weet zelf ook nog niet goed wat ze wil. Gaat er één ouder mee? Of toch twee? Eerst even kijken wat de andere kinderen doen.

De bewuste dag komt dichterbij. Het wordt tijd een keuze te maken, ook voor mij om eventueel vervanging te kunnen regelen. Ik weet nog steeds niet goed wat te doen – beide zijn voor mij belangrijk - en besluit het bespreekbaar te maken met Yfke. Ik zeg: 'Lieve schat, ik zit met een dilemma. Aan de ene kant wil ik graag naar de geplande bijeenkomst toe. Aan de andere kant wil ik niet een moeder zijn, van wie jij later moet zeggen dat ik er op voor jou belangrijke momenten niet was.' Yfke zegt: 'En ik wil niet een dochter zijn die haar moeder vraagt voor haar belangrijke dingen af te zeggen.' Die zin raakt en maakt me bewust van wat er speelt. 'Maar lieverd, dat is toch niet iets waar jij je druk om hoort te maken?!'

Met plezier regel ik vervanging en sta ik in alle vroegte op om mee te gaan. En alsof het universum me wilde laten zien dat dit een goede keuze is geweest: boven eigen verwachting zijn ze 1e geworden en door naar het NK J.

Femmy Wolthuis draagt als adviseur en coach bij aan de ontwikkeling van leiderschap in het onderwijs. Ze is sparring partner voor schoolleiders bij strategische vraagstukken en organisatieontwikkeling. Vanuit haar bedrijf EduWijs biedt ze daarnaast ondersteuning bij het versterken van de samenwerking tussen school en ouders. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in om op de hoogte te blijven van reacties op uw reactie


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief