Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Volg jij jouw kompas? Kun jij passie en talent combineren?

20 juni 2015

Sandra Voetelink raakte onder de indruk van de mooie wijze waarop Jos Kessels (2013) beschreef  hoe belangrijk het is om in je leven geraakt te worden, om je eigen  kompas te vinden en te volgen'. Voetelink - ex-topsportster - vertaalde de lessen van deze onderwijsavond (2013) naar haar eigen werkveld. Ze houdt zich bezig met talentontwikkeling en legt in deze bijdrage verbanden. Wanneer maakt jouw hart een sprongetje, gaat je bloed sneller stromen en je ogen stralen?

Alleen als je geraakt wordt, kun je optimaal leren en presteren en alle capaciteiten die je hebt aanspreken. In je leven zul je verschillende keren meemaken dat jouw hart een sprongetje maakt, dat je bloed sneller gaat stromen en je ogen gaan stralen. Herken je dit moment en kun je er wat mee doen? Krijg je de mogelijkheden om deze punten te volgen?

Als ex-topsporter heb ik mij altijd geïnteresseerd in talentontwikkeling. Bij het leveren van sportprestaties wordt er, mocht iemand zich sneller ontwikkelen dan andere, gekeken op welke manier dit kind zijn talenten optimaal kan ontwikkelen. Er is breedte sport en topsport en over en weer hebben ze steun aan elkaar. Er zijn genoeg kansen en mogelijkheden om je te onderscheiden. Wanneer jij laat zien dat je meer kan dan de ander, kom je een stapje hoger, en is er plek in een selectie groep. Je wordt hierom gewaardeerd en geprezen.

Binnen het basisonderwijs is dit, over het algemeen, nog niet zo. Kinderen zitten vaak op leeftijd bij elkaar en doen ongeveer hetzelfde werk. Het is moeilijker voor het kind om zich te onderscheiden. Als het kind laat zien dat het met taal en rekenen sneller is dan de meeste kinderen, heeft het kind kans dat het in een plusgroep komt. Wanneer het kind zich op een andere manier onderscheidt, is daar minder aandacht voor.

Binnen sport is er meer ruimte om jouw talenten te ontwikkelen in jouw tempo. Plezier om jezelf te ontwikkelen is het belangrijkste. Er wordt gedifferentieerd lesgegeven. Voor elk niveau is aandacht en ruimte. Er wordt veel geleerd door te doen en te ervaren. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal, sociaal en emotioneel.

Kunnen deze punten geïntegreerd worden in het huidige onderwijs?

Wanneer je optimaal wilt presteren, zul je eerst moeten kijken naar de behoeften van kinderen. Is het kind in balans, heeft het kind ruimte om zichzelf te leren kennen, zijn talenten te ontdekken? Kan elk kind zich ontwikkelen op zijn eigen niveau? Wat kan ik, als leerkracht, coach, ouder, doen om dit te veranderen? Wat straal ik uit naar de omgeving? Durf Ik mij kwetsbaar op te stellen en te leren van mijn fouten? Hoe zit het met mijn omgeving? Krijg ik binnen mijn organisatie ruimte en vertrouwen?

Gedifferentieerd onderwijs met aandacht voor de ontwikkelingen van de talenten van kinderen.  Kinderen  ruimte te geven om te ontdekken waar ze goed in zijn. Vertrouwen geven door aandacht te geven aan het proces. Inzet belonen in plaats van het eindresultaat. Zodat iedereen zijn kompas kan blijven volgen en we elkaar sterker kunnen maken.

Sandra Voetelink werkt als individuele begeleider, coach en trainer van leraren, ouders en kinderen. Ze doet dat onder de naam Hartkracht – Leren vanuit je Hart. Dit is haar website

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief