Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Verhalen over diversiteit en inclusie: 'Het vraagt om kijken met een groot hart, om transparantie en openheid'

8 juli 2021

‘Inclusief leven vraagt transparantie en openheid en vooral dat je met een groot hart overal naar gaat kijken.’ Rikie van Blijswijk selecteerde vijf verhalen op het NIVOZ-platform hetkind waarin het begrip diversiteit en inclusie betekenis krijgt in de onderwijspraktijk. Ze schreef er zelf een inleiding bij en jij kunt ze hieronder - gebundeld en handig vormgegeven - downloaden.

Het onderwijs is als een eiersorteermachine, merkte hoogleraar Rob Martens - destijds ook collega bij NIVOZ - een paar jaar geleden op. We hebben voor elk ‘ei’ een route. Als je te klein bent, ga je naar links; als je te groot bent, ga je naar rechts. Als je te dik bent, moet je die kant op; maar heb je een te mager lijf dan wijzen we je de andere kant op. Niet alleen is het voorsorteren vervelend, je komt - als je zelf te dik bent - ook niet meer een te klein ei of een mager lijf tegen. Zo vergaat het ook veel van onze leerlingen.

Er zijn mensen in het onderwijs die dat niet wenselijk meer vinden. Zij zorgen ervoor dat de school net zo divers is als de straat, de wijk en de stad waarin we wonen met elkaar. Zo komen kinderen van de reguliere basisschool samen met kinderen die eigenlijk op een school voor speciaal basisonderwijs zouden moeten zitten. Eigenlijk mag dat niet van de wet, zodat het een hele klus wordt om bijvoorbeeld de geldstromen toch naar de school te leiden. In het voortgezet onderwijs wordt de roep om iets dat op een middenschool lijkt, groter. Ingegeven door een te vroege selectie wordt ook hier de roep om langer bij elkaar te blijven luider, omdat het ook goed is voor de sociale cohesie.

Samen leven, samen spelen in de tussenruimte die school heet, zorgt voor verbondenheid, hulpvaardigheid en wederzijds begrip. Als je dat mag oefenen op school, kan je je daarin verder bekwamen voor het ‘echie’ in de samenleving. Daar worden we toch met z’n allen beter van?

De verhalen in deze bundel zijn eerder gepubliceerd op NIVOZ-platform hetkind.

Download hier de bundel Diversiteit en Inclusie

Ps. Achter deze weblink vind je nog veel meer verhalen online over het thema ‘diversiteit en inclusie’. Andere perspectieven die je mogelijk sterken in je pedagogische opdracht.

Vanuit NIVOZ schuiven we graag eens vrijblijvend bij jou of je schoolteam aan. Om mee te kijken naar wat er speelt en leeft, en het gesprek te openen of te voeden over bijvoorbeeld 'het waartoe' van onderwijs of het belang van het pedagogisch handelen van een leraar (po, vo, mbo, hbo). Om samen van gedachten te wisselen over hoe ‘gelijke kansen’ te stimuleren, ‘leerachterstanden’ (als daarvan sprake is?) te voorkomen of te werken aan een 'inclusief onderwijs' waarin diversiteit juist als kracht en betekenisvol wordt ervaren.


Heb je interesse in een vrijblijvend gespek, neem dan contact op met Tjitske Bergsma, NIVOZ-opleidingen: [email protected]

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief