Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Schoolleider zijn bij Wittering.nl: 'Op elke school gebeurt wel eens iets, ook op een school met zo'n sterk concept.'

12 maart 2021

Wittering.nl in Rosmalen is een sterke conceptschool waarvan Karin van Zutphen sinds zeven jaar directeur is. Ze is niet de oprichter, maar neemt de school van de oprichter over. Dat heeft zo een eigen dynamiek en in deze podcast van Jan Jaap Hubeek (Meesterwerk) vertelt Karin daarover.

Bijvoorbeeld komt aan de orde hoe zij deze school van de toekomst verder kan brengen. ‘Door veel vragen te stellen,’ is het resolute antwoord, ‘óm ruimte maken, om weer te overdenken waarom die potloden nou juist op die manier daar staan.’

De school - waarvan eerder al eens een mooi praktijkfilmpje is gemaakt - leek na een aantal jaren een helder en duidelijk schoolconcept te hebben. En dat was ook zo voor een kleine kern leraren, maar die werden vooral gevolgd door de rest van het personeel. Door veel vragen te stellen werden ook die mensen weer beter betrokken bij dat sterke concept.

Het leren is op Wittering.nl namelijk anders georganiseerd. De school biedt veel verschillende leerbronnen en vraagt een actieve opstelling van de kinderen (en ouders). De kinderen kunnen vaak zelf kiezen wat ze doen om hun doel te bereiken, hoe ze het doen, met wie ze willen leren en hoe lang ze erover doen. Bij Wittering.nl gaan de kinderen zelf op zoek naar antwoorden op vragen die zij belangrijk vinden. Daardoor ontwikkelen zij zich via een ander pad, in eigen tempo en ‘leren zij het leven’!

Karin heeft haar baan als schoolleider best als spannend ervaren in het begin. ‘Op elke school gebeurt wel eens iets, maar op zo'n school met zo'n sterk concept, ligt het dan ook meteen aan het concept,’ vertelt ze. Nieuw personeel wordt met een duidelijke procedure aangenomen. Er vinden gesprekken plaats en ouders en kinderen doen daarin ook mee. Wanneer iemand wordt aangenomen komen er een paar weken om op een stoel ineen unit te zitten kijken en observeren en relaties opbouwen. Nog niks doen, maar wel vanaf begin af aan op de werkvloer.

Ook de meest recent ontwikkeling komt in deze podcast aan de orde, nl de doorgroei naar een Wittering voor voortgezet onderwijs. Een boeiend thema.

 

Reacties

3
Login of vul uw e-mailadres in.


Robin Bontenbal
3 jaar en 3 maanden geleden

Wat een inspirerende school(leider)! Heel bijzonder om op deze manier een kijkje in de school te krijgen.

Login of vul uw e-mailadres in.rikie van blijswijk
3 jaar en 3 maanden geleden

Wil je meer weten? De school heeft normaliter bezoekarrangementen. Ik wens je nog meer inspiratie.

Login of vul uw e-mailadres in.Robin Bontenbal
3 jaar en 3 maanden geleden

Lijkt me interessant!

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief