Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Ruud van Nistelrooy Academy: ‘Niemand laten vallen, dáár maak ik me sterk voor’

13 januari 2015

De ‘Ruud van Nistelrooy Academy’ (RvN-A) is een non-profitorganisatie die gaat voor succes, voor het gevoel een ster, een meester te zijn. Bij kinderen die geloven dat succes vooral is weggelegd voor anderen. De RvN-A gaat ervan uit dat ieder kind talenten heeft en het vermogen om succesvol te zijn, op zijn of haar volstrekt eigen manier.

“Iedereen kent mijn carrière. De successen en de tegenslagen. Op beslissende momenten ben ik vaak de juiste mensen tegengekomen. Dat gun ik alle kinderen, zodat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen. Nu heb ik de kans gekregen om iets moois op te gaan starten. Kansen geven, vooral kinderen die minder kans of geen kans hebben.

Het begon in 2009 en sinds die tijd zijn er prachtige dingen gebeurd. Ik volg het op de voet en bezoek regelmatig de groepen en hun coaches. Eén groep was in het begin echt extreem lastig, maar na een paar maanden een hechte club. Eerst was er vooral fysiek geweld, nu zie ik ze samen werken, eten en spelen. Er is samenhang. Ik ben er echt trots op dat we dat soort ontwikkelingen samen voor elkaar krijgen. Niemand laten  vallen, dáár maak ik me sterk voor. Vertrouwen geven, werken aan veranderingen en overtuiging. Mooi om te ervaren dat ook onze coaches hun talenten ontwikkelen.

Het begint een beetje de warmte van een familiebedrijf te krijgen. Daar bouwen we gestaag aan verder. En er bovenop zitten is belangrijk, contact is cruciaal, dus als het nodig is moeten we er zijn. De groep bij elkaar houden, dat is belangrijk voor me. Het gaat om doorzettingsvermogen, dat heb ik zelf gehad en dat helpt je. Daarom rijden er geen busjes als het regent, dat moeten de kinderen er zelf voor over hebben. Helpen doe je niet door ze in de watten te leggen.

Alle kinderen blijven in principe ook tot het eind. We praten niet over studiepunten, dat doen we thuis ook niet. We zijn er om te helpen, niet om over te oordelen. Ik ben verrast over het onderlinge gevoel, de chemie. Er groeit echt wat moois en daar ben ik ontzettend trots op. Ik ben goed geïnformeerd. Ik geef het team alle vertrouwen en zij geven dat door aan de kinderen. Zelf heb ik in mijn jeugd ook vertrouwen gekregen, ik weet wat het waard is. Ja… het draait om vertrouwen!”

“We zijn er om te helpen, niet om over te oordelen.” “Het draait om vertrouwen!”

De RvN-methode is afgeleid van de uitgangspunten van ‘Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen’ en ‘hetkind’ en wordt gekenmerkt door een open perspectief op ontwikkeling. Marcel van Herpen is projectleider van het expertisecentrum ‘Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen’ en medeoprichter ‘hetkind’. Hij kwam in contact met Van Nistelrooy, tekende voor de methode van de Academy en werd hoofdcoach van de RvN-A. De uitgangspunten van zijn concept sluiten naadloos aan bij de eigenschappen van Van Nistelrooy: betrokkenheid, passie, doorzettingsvermogen en jezelf blijven.

De RvN-methode gaat ervan uit dat elk kind volledig is toegerust voor zijn eigen ontwikkeling en hiervoor intrinsiek gemotiveerd is vanuit zijn behoefte aan relatie, competentie en autonomie. Daarvoor is een relatie nodig met een begeleider die: beschikbaar is, verbindt, vertrouwt, talent oproept, werkt vanuit zijn eigen persoon en die uiteraard zijn vak verstaat.

De coaches van de RvN-A zijn geselecteerd op hun pedagogisch handelen. Het is van belang dat ze onmiddellijk en goed kunnen reageren op soms ongewenst gedrag. Dat handelen moet ook in de ogen van de kinderen oké zijn. Dat betekent niet dat kinderen altijd hun zin krijgen. Maar wel dat de belangrijkste waarde altijd voorgaan. Dus verbondenheid – bij elkaar horen – gaat vóór op de vorm. De coaches zijn er niet om ‘lastig gedrag’ te beoordelen, maar om het perspectief van de kinderen in te nemen. Om ze te begrijpen, écht te verstaan. Buitensluiten is niet toegestaan. Iedereen moet zich tot het uiterste inspannen om het gevoel ‘er bij te horen’ te stimuleren.

www.ruudvannisterlooyacademy.nl

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief