Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Ruud van Nistelrooy

De voetballer Ruud van Nistelrooy (1976) heeft zich als doelpuntenmaker bewezen bij clubs als PSV, Real Madrid, HSV en – momenteel – Malaga. Bovendien heeft hij vele interlands achter zijn naam. Het is de uitkomst van hard werken en de mogelijkheden krijgen om je talent te ontwikkelen, zo zegt hijzelf.


De mens Ruud van Nistelrooy toont zich dan ook betrokken bij de ontwikkeling van kinderen. Hij onderschrijft de uitgangspunten van hetkind en is in 2009 het gezicht geworden van zijn eigen stichting, de Ruud van Nistelrooy Academy. Hij draagt daardoor bij aan de persoonlijke en sociale ontwikkeling van meisjes en jongens tussen de negen en veertien jaar die weinig kansen ervaren:

  • doordat ze opgroeien in een kansarme omgeving, en/of
  • leven met een (milde) fysieke of psychische beperking

Dat doen we door hun talenten te herkennen en te voeden en hen zo - langs de kant van hun talent - aan te zetten tot maximale zelfontplooiing.


De Ruud van Nistelrooy Academy is een stichting die met haar programma's zo'n vijftig kinderen heeft bereikt in het eerste jaar van haar bestaan (2010-2011). In het tweede jaar (2011-2012) bereiken we rond de 100 kinderen. De organisatie telt een klein aantal betaalde medewerkers (onder wie onderwijskundigen en ervaren leerkrachten) en tientallen vrijwilligers (vooral studenten).


We zijn actief in Oss, Eindhoven en Den Bosch, waar we samenwerken met scholen en sportverenigingen. Ons werkterrein zullen we de komende jaren geografisch zeker uitbreiden, waardoor we op termijn een groeiend aantal kinderen bereiken.


Van Nistelrooy: "Ik ben niet in een rijk gezin opgegroeid. Maar ik kreeg wel kansen. En ik weet dat lang niet alle kinderen die krijgen. Mijn ouders deden me overal op: muziekles, dansles, voetbal - en met voetballen wilde ik door. Nadat ik als jongetje een testwedstrijd mocht spelen voor RKSV Margriet in Oss kwam de trainer naar me toe. Hij had me veertig minuten zien spelen. Hij keek me aan en zei: 'Jij bent mijn speler. Jij bent echt goed.' En dat bleef hij zeggen. Net zo lang tot ik er zelf in ging geloven. Dan dacht ik: 'Hij vindt me echt zo goed. Dus misschien ben ik het dan wel.' Deze man… hij deed dingen voor me. Zoals me ophalen voor een training zodat ik niet op de fiets door de regen hoefde. Of voetbalschoenen voor me kopen. Dat leken kleine dingen toen, maar terugkijkend waren ze groot. Want hij gaf schoenen, maar hij zei eigenlijk: 'Ik geloof in jou. Als voetballer en als persoon stel jij iets voor'. De impact daarvan was enorm. Het gaf alles een slinger omhoog. En dát… díe slinger omhoog… Ik wil dat de Ruud van Nistelrooy Academy dat kan zijn, dat kan brengen, in het leven van kinderen die weinig kansen ervaren. Ik wil ze via de Academy de kansen geven waardoor ook zij gaan geloven dat ze hun dromen kunnen waarmaken. Want als ze dat geloven, kúnnen ze het ook."
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief