Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Ondernemerschap in groep 3/4

1 juli 2019

Sjaak van Moorsel werkt op een prachtige school. Een plek waar veel collega’s hun werk als hobby zien en enthousiast zijn over wat er in de klas gebeurt. Zo ook zijn collega Floor. Vol enthousiasme stuurt ze Sjaak een appje over hoe prachtig het project is dat ze hebben opgezet in de twee laatste weken van het schooljaar: ondernemerschap bij de kinderen.

Nog even en dan gaan we overhuizen naar ons nieuwe gebouw. Al twee keer zijn we met de groep gaan kijken. Er is ook een pracht van een speelplein ontworpen. Er is echter een probleem: de financiën hiervoor zijn niet voorradig. Er wordt een crowdfundingactie op touw gezet.

‘Leuk, dat crowdfunding, maar hoe maak ik die vertaalslag naar onze groep?’ denken Lotte en Floor, de leerkrachten van groep 3/4.

Eén van de doelen in ons onderwijs is ondernemerschap. We besluiten de laatste weken van ons schooljaar hier een project aan te wijden. Samen leggen Lotte en Floor het probleem van het schoolplein voor aan de kinderen: ‘Er is een probleem. Er is te weinig geld. Wat zouden wij als klas kunnen doen?’

‘Juf, we kunnen een flessenactie op touw zetten’, oppert een kind. ‘Of een rommelmarkt organiseren’, klink het vanuit de kring. ‘Juf, juf, we gaan ijsjes uitdelen tijdens de wandelvierdaagse’.

Alle ideetjes schrijven we op het whiteboard in de kring. Floor schrijft ook op wie welke actie gaat doen. Tijdens projectwerk maken de kinderen grote posters. Deze worden opgehangen bij de drie basisscholen en de grote supermarkt in ons dorp.

De ouders van de kinderen worden ook enthousiast en helpen mee aan het project. Lotte vraagt aan de ouders om foto’s te maken tijdens de actie. Deze vinden namelijk ook vaak buiten schooltijd plaats. In onze gang kan dan iedereen meegenieten van onze ondernemende groep.

Iedere dag schrijven we op een geldmeter hoeveel geld we al bij elkaar hebben verdiend. Al snel staat de teller op honderdvijftig euro. En de teller blijft maar groeien. We tikken vandaag de tweehonderdvijftig euro aan. En de acties zijn nog niet eens afgelopen.

We zien nu al dat ondernemen bij veel kinderen in het bloed zit. En prachtig is het dat de ouders meeliften met het enthousiasme van hun kinderen.

Dat mooie schoolplein gaat er komen, vast en zeker.

En Floor, blijf alsjeblieft jouw enthousiasme delen met mij en alle anderen in het onderwijsveld. Laten we elkaar blijven kruisbestuiven met mooie verhalen en deze delen. En laten we straks ook genieten van een welverdiende vakantie.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel

Reacties

0
Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief