Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

NIVOZ-podcast met Joop Berding: tussen geduld en ongeduld, over de worsteling tussen afwachten en ingrijpen

14 januari 2020

Veel vaker komen Rikie van Blijswijk en Joop Berding samen om - vanuit een grotere boekenkring - in gesprek te gaan over onderwijsuitgaven. In deze podcast bespreken ze het laatste werk van Joop zelf, Opvoeding en onderwijs tussen geduld en ongeduld (november 2019).

Je kunt je ook abonneren op de NIVOZ-podcast via Spotify en Apple Podcasts. We hopen ongeveer tweewekelijks te blijven publiceren. Je krijgt dan bij elke publicatie automatisch een melding.


Joop Berding is pedagoog. Hij werkte vele jaren in en rond het onderwijs, onder andere als onderwijzer, beleidsmedewerker, praktijkonderzoeker, hogeschooldocent en auteur. Eerder publiceerde hij een aantal boeken en artikelen over Janusz Korczak, John Dewey en Hannah Arendt. Ook is hij - met Wouter Pols - verantwoordelijk voor het boek Schoolpedagogiek dat inmiddels op vele opleidingen wordt gebruikt.

Deze keer schreef Joop een meer thematisch boek over een onderwerp dat, zo bemerkte hij uit vele interviews, volop leeft onder leraren en ouders. Zij spreken openhartig over hun worsteling tussen afwachten en ingrijpen, tussen verdragen en opstaan-tegen. De hectiek van alledag stelt het geduld soms danig op de proef, maar zonder dat gaat het niet.

Veel opvoeding en onderwijs speelt zich af tussen geduld en ongeduld en het is steeds zoeken naar de balans. Joop Berding gaat in zijn werk op zoek naar wat de begrippen betekenen in de filosofie, in religies en in de pedagogiek, maar vooral: in de praktijk van alledag.

"Je wilt graag dingen bereiken met je kinderen. Je staat als ouders en als leraar ook, voor een bepaalde manier van leven, voor een levensvorm waarin bepaalde idealen belangrijk worden gevonden. En je probeert je kinderen ook in die levenssfeer op te voeden. En het is duidelijk dat je daar een zeker geduld voor nodig hebt, omdat die kinderen nu eenmaal de tijd nodig hebben om zich dat eigen te maken. Dat vraagt dus gewoon wat geduld en rust en tijd en een wat langere adem. Die hele tijdsfactor die bij opvoeding en ik denk dat het ook voor onderwijs geldt – dat die zo ongelooflijk belangrijk is. En aan de andere kant, en dat zie je ook in de praktijk, kinderen moeten wel gewoon op tijd op school zijn of bij oma en opa zijn. Dat wil je ook aan je kinderen meegeven. Dat het belangrijk is dat je ergens op tijd bent en aankomt. Afspraak is afspraak, zeg maar. En daarin ervaren we allemaal die spanning. Het is dan ook een thema dat enorm leeft."

Speciale thema-avond

Op 5 februari 2020 was er een speciale thema-avond in Driebergen, een ingelaste Onderwijsavond. Daar werd Joop Berding zelf geïnterviewd over zijn boek en zijn de vo-leraren Liesbeth Breek en Per-Ivar Kloen gastsprekers. Daarnaast kwamen er ook een aantal leerlingen aan het woord. Hanke Drop vertelt over speciale opvoedingssituaties, thuis en op school.

Deze podcast is opgenomen en bewerkt door Rob van der Poel (NIVOZ).

 

     

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief