Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Nationale Onderwijs Film 2019: Little Stars of Bethlehem

27 februari 2020

Omlijst door de tiende editie van het Haagse OnderwijsFilmFestival in het Diamant Theater van het Diamant College in Den Haag is woensdag 19 februari de eerste prijs van de Nationale Onderwijs Film 2019 uitgereikt. De titel is gegaan naar 'Little Stars of Bethlehem', over acht Palestijnse kinderen die deelnamen aan de cello biënnale Amsterdam.

Onder het thema “Muziek”, was ook deze tiende editie en groot onderwijsfeest met muziek, hoofdfilm en keuzefilms, catering, ontmoeting en verhalen voor de onderwijscollega’s uit Den Haag e.o.! De volle zaal kon genieten van twee optredens door leerlingen van verschillende scholen en van de hoofdfilm en een keuzefilm..

De titel NATIONALE ONDERWIJSFILM 2019 is toegekend aan de schitterende film 'Little Stars of Bethlehem' over acht Palestijnse kinderen die deelnamen aan de cello biënnale Amsterdam. Van harte gefeliciteerd regisseur Shariff Nasr en alle medewerkers Interakt.

Uit het juryrapport
Acht kleine cellisten, Palestijnse kinderen uit een vluchtelingenkamp in Bethlehem, worden uitgenodigd om op te treden op de Cello Biënnale in het verre Amsterdam. Zij reizen verder dan hun ouders ooit hebben gedaan.

Het zijn doodgewone kinderen, in deze indrukwekkende documentaire van regisseur Shariff Nasr. Maar deze acht kleine cellisten groeien tegen het decor van de plaats waar zij zijn geboren en opgegroeid uit tot beelden van de kracht, verbinding en hoop en wellicht een appel op ons als kijker. Regisseur Shariff Nasr portretteert ze en laat het ons zien in zijn documentaire Little Stars of Bethlehem.

De kracht van de documentaire is vooral in de inhoud boven de vorm. En juist door die keuze in het portretteren van deze acht kinderen komt het verhaal dichtbij de kijker. En dat levert innemende taferelen op, beelden van kinderen die even worden uitgetild boven de beperkende werkelijkheid, die even loskomen van hun beladen leefomgeving en gewoon kind kunnen zijn.

Little stars is een film over kracht. De kracht van muziek, die de spelertjes even uittilt boven de soms harde of grauwe werkelijkheid. Maar ook de kracht van de enkeling, celliste Fabienne van Eck, die besloot een verschil te willen maken met en voor kinderen in schijnbaar beperkte of zelfs uitzichtloze omstandigheden.

Het is een film over verbinding en hoop. Verbinding van verleden en heden, van waaruit nieuwe perspectieven groeien. De droom en hoop van acht kinderen op een andere toekomst die de plaats waar ze opgroeiden overstijgt.

Maar het is wellicht ook een film met een appèl; een documentaire die de kijker confronteert met de vraag: Als een enkeling verschil kan maken; en jij?Kracht, verbinding en hoop en appèl. En die gelaagdheid in de film maakt Little Stars of Bethlehem een verdiende drager van de eretittel Nationale Onderwijs Film 2019.

Dit is een bijdrage van de organisatoren van de Nationale Onderwijsfilm, Henk Sissing en Hans Neven. De onderwijsfilmjury van 2019 bestond uit Simon Baars, Fadoua Essabiri, Rikie van Blijswijk en Annonay Andersson. 

 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief