Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

1 april Extern

Middag over "Niet thuisgeven"- Hoe kunnen we thuiszitters effectief begeleiden? - Zaltbommel

Op woensdag 1 april wordt er een verhelderende en praktische middag georganiseerd rond een uiterst complexe uitdaging, namelijk over thuiszitters. Met inzichten van het net verschenen onderzoek van het Kohnstamm instituut, lezingen van Anton Horeweg en Ard Nieuwenbroek, en de praktijk aan het woord met Lisan van de Moosdijk en Lonneke Spierings: Route B van Zorgokee. Voor medewerkers en bestuurders binnen onderwijs, gemeentes en jeugdhulp.

Ieder kind wil wel eens niet naar school. Daar is niks geks aan. Het wordt een probleem als de afkeer van school structureel wordt. Als de kinderen alleen maar verdriet en angst ervaren.

Het aantal leerlingen dat langer dan drie maanden thuiszit en niet naar school gaat – ‘thuiszitters’ – stijgt al jaren. Ondanks de inspanningen die voortvloeien uit het Thuiszitterspact (2016) of Passend onderwijs (2014). In school wordt vaak gedacht dat leerlingen met gedragsproblemen extra risico lopen om ‘thuis te blijven’ en een ‘thuiszitter’ te worden.

Het Kohnstamm Instituut publiceerde in oktober 2019 belangrijk onderzoek onder de titel ‘Niet thuisgeven’. Hieruit blijkt dat scholen meer aandacht moeten hebben voor de persoon en omstandigheden achter de leerling. We spreken dan van internaliserende gedragsproblemen. Dat dit type gedrag, waaronder verzuim, gezien wordt als signaal voor tijdige interventie, juist binnen de schoolmuren. Een belangrijke conclusie is dat deze internaliserende gedragsproblematiek een veel hogere kans geeft op thuiszitten. Zij vertellen er op deze middag meer over.

Dit symposium werkt deze aanbevelingen concreet en praktisch uit. Anton Horeweg geeft een helder beeld van het signaleren en effectief begeleiden van de internaliserende gedragsproblematiek. Ard Nieuwenbroek verkent daarnaast op zeer praktische wijze hoe thuiszitten een systemische uitdaging is en geeft concrete handvatten vanuit de hem zo vertrouwde contextuele benadering. Tenslotte is er uiteraard ook tijd voor ‘good practice’. Lisan van de Moosdijk en Lonneke Spierings van Zorgokee vertellen over hun unieke programma: Route B.

Kortom : een verhelderende en praktische middag rond een uiterst complexe uitdaging, die ‘thuiszitters’ ons geven.

** Kom je ook en heeft jouw school, gemeente of organisatie ook een goed werkend plan m.b.t. dit thema? Mail me! We hebben een speciale informatie tafel om andere initiatieven te delen.
Er komt al extra informatie van: Het Wilmahuis; Floor, Ivio School en het Aaicentrum de Klimop.

Meer informatie/inschrijven.

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief