Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Loes (13) probeert vooroordelen over hoog-intelligenten weg te nemen

22 oktober 2016

'Nou ja zeg, heb jij de taak niet af? Ik dacht dat je hoogbegaafd was?!' Loes weet sinds een paar jaar inderdaad dat ze hoogbegaafd is. Anderen weten het ook. Maar hoe wordt ermee omgegaan? Loes vertelt over hoe anderen op haar reageren en geeft tips om de kwetsende vooroordelen te omzeilen. 'Als iedereen het goed begrijpt, zijn er geen of minder vooroordelen.' Een bijdrage zoals verschenen in het herfstnummer van Gifted@248 magazine.

Schermafbeelding-2013-07-29-om-14.58.15-214x300Hallo! ik ben Loes.

Ik weet al een aantal jaren dat ik hoogbegaafd ben. Vanaf groep zes kwamen steeds meer mensen (vooral klasgenoten en leraren) te weten dat ik hoogbegaafd ben. Dat leidde tot rare, vervelende of zelfs kwetsende opmerkingen. Ik weet ze natuurlijk niet allemaal meer precies, want elke week werden er wel een paar opmerkingen gemaakt. Maar ik heb een paar opmerkingen onthouden. Dat zegt dus wel wat over wat het met me doet. Nu moet ik zeggen, dat ik het het ergste vind als leraren dit soort opmerkingen maken. Want als je weet dat er hoogbegaafde kinderen in je klas zitten, moet je daar wel wat mee doen. Op z’n minst even opzoeken wat het nou precies is.

Ik kan me nog heel goed herinneren dat in groep zes, dat is drie jaar geleden, de juf mij nooit een beurt gaf. Ik ging naar haar toe en vroeg waarom. Als antwoord kreeg ik: ‘Dat doe ik omdat jij het toch wel weet, ik geef liever andere kinderen eerst een kans om het goede antwoord te geven.’ Deze woorden kwamen echt heel heftig binnen. Het feit dat je hoogbegaafd bent, hoeft helemaal niet te betekenen dat je alles al weet! Ook hoogbegaafde kinderen moeten leren, het is niet zo dat alle informatie opeens in je hoofd zit.

Ook kan ik me nog een vooroordeel herinneren uit groep zeven. We hadden een invaljuf. Ze zette de klas aan het werk en na afloop zou ze even kijken hoe ver iedereen was gekomen met rekenen. Ik had de taak niet helemaal af, want ik vind rekenen soms best moeilijk. Ze zag dat en zei: ‘Nou ja zeg, heb jij de taak niet af? Ik dacht dat je hoogbegaafd was?!’ Dit vond ik ook echt een hele kwetsende opmerking die ik niet snel zal vergeten.

Lees verder (op pagina 29 van het magazine)

Het magazine gifted@248 gaat over (hoog)begaafde kinderen. gifted@248 wil vooral ook die kinderen onder de aandacht brengen die begeleiding nodig hebben bij het in de wereld zetten van hun begaafdheid, intensiteit en creativiteit, zodat ook zij voldoende uitdaging ervaren en onderpresteren vermeden wordt.
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief