Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Lieve meesters en juffen in Nederland

18 juni 2020

Het leven van een kind stond de laatste tijd behoorlijk op de kop. Sinds kort mogen kinderen gelukkig weer sporten en naar school, maar nog steeds brengen ze de meeste tijd thuis door. Dat is niet altijd makkelijk. Kinderen willen met vrienden spelen en samen plezier hebben. Ook willen we ze de juf graag weer een knuffel geven. Er verandert heel veel en dat snappen ze niet zo goed. Evelijn Zandberg schreef een brief aan alle leerkrachten.

Als juf of meester ken je ze allemaal, je weet waar ze blij van worden en wat ze moeilijk vinden. Bij jou kunnen ze zichzelf zijn. Ze vinden het fijn als je over alle veranderingen met ze praat. Je vindt het niet erg als ze soms een beetje boos of verdrietig zijn. Normaal gesproken sla je dan een arm om ze heen. Nu mag dat niet. Gelukkig doen de meeste ouders dat thuis wel. Bij sommige kinderen gebeurt dat thuis echter niet. Daar is ruzie en soms zelfs geweld, echt erg! Deze kinderen zijn blij dat ze weer naar school mogen.

Zo is Lars, bijvoorbeeld, ook altijd zo blij om zijn juf weer te zien. Hij vertelde laatst dat hij het leuk vond om naar school te gaan. ‘Want op school is het gezellig en hoeven we alleen te letten op wat de juf vertelt’, zegt Lars. Hij vindt het zelfs fijn om sommen te maken! Volgens Lars hoeft hij dan even niet te denken aan wat er thuis gebeurt. Lars zijn moeder vertelt hem vaak wat hij allemaal niet goed doet. En hij probeert het juist zo goed te doen! Het maakt hem verdrietig. Gelukkig geeft onze juf Lars aandacht en vertelt ze vaak dat hij het zo goed doet. Vorige week nog, zei ze dat hij zo mooi kon tekenen. Dat zijn juf zulke dingen zegt maakt hem blij. Lars vertelde pas, dat als hij ’s middags naar huis gaat, hij vaak denkt aan wat de juf zei. Als zijn moeder dan weer boos op hem wordt weet hij gelukkig dat de juf wel trots op hem is. Haar maakt het niet uit als er een keer een beker kapot valt. Zij laat Lars zien dat hij heel veel dingen kan. Zo voelt hij zich gewaardeerd en begrepen. Thuis miste Lars de onderonsjes met zijn juf, vertelde hij. Juf weet dat hij het moeilijk heeft. Het is fijn voor Lars om haar weer te zien. Ze glimlacht vaak naar hem als hij opkijkt.

Veel kinderen hebben het nodig om juist nu gezien en begrepen te worden. Voor velen is het moeilijk geweest om alleen maar thuis te zijn. Deze kinderen hebben nu extra aandacht nodig. Om te praten over het hoe en waarom alles opeens verandert. Als juffen en meesters zien jullie deze kinderen elke dag. Waar kinderen thuis geen uitleg krijgen, praten jullie met de kinderen en maken het verschil. Hetzelfde verschil als de juf voor Lars maakt.

Juffen en meesters in Nederland, jullie betekenen zoveel voor hen. Maak het verschil. Hoor, zie en steun hen!
Voor alles wat jullie al hebben gedaan: bedankt!

Namens alle kinderen in Nederland.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Augeo, een organisatie die professionals, beleidsmakers en vrijwilligers versterkt om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.

Evelijn Zandberg maakt deel uit van de Augeo Jongerentaskforce. De Jongerentaskforce van Augeo Foundation vindt dat kinderen met liefde en in veiligheid moeten opgroeien. Daarom trekken de jongeren samen op met professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om huiselijk geweld en kindermishandeling zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief