Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Kijk naar de mogelijkheden van elk mens, niet naar de beperkingen

1 december 2021

Langzamerhand klinkt ook in Nederland de roep om inclusiever onderwijs. Bij de evaluatie van passend onderwijs werd erover gesproken en de onderwijsraad publiceerde een advies. Het is belangrijk dat iedere organisatie hier goed over nadenkt en natuurlijk stappen gaat zetten. De Kroevendonk werkt al ongeveer 20 jaar aan inclusiever onderwijs en inspireert andere organisaties om ook in beweging te komen. In dit videogesprek, gemaakt door Piex, wordt samen met Teun Dekker, directeur van deze school, ingezoomd op de vele vragen die leven en op de praktijk.

Teun Dekker is directeur/bestuurder Stichting voor Protestants Christelijk Onderwijs (SPCO) en Stichting Protestants Christelijk Kinderopvang (SPCKO) in Roosendaal, maar bovenal directeur van De Kroevendonk, een inclusief en integraal Kindcentrum.

Hij heeft een uitgesproken visie op inclusief onderwijs. In deze video daagt hij de bezoekers uit om ook stappen richting inclusie te zetten. Allereerst in het denken over de eigen visie, om daarna echt te beginnen aan inclusief onderwijs in de praktijk. Voor Teun gaat het erom vooral te kijken naar de mogelijkheden van elk mens in plaats van naar zijn beperkingen.

Al 20 jaar werkt Teun Dekker op de Kroevendonk, waar in het begin het woord inclusief onderwijs nooit is gevallen. Wel waren er veel teamgesprekken over vragen als: ‘Waarom werk je in het onderwijs? Hoe ziet jouw ideale onderwijs eruit?’ In het team leefde de uitdrukkelijke wens, zo bleek, om alle kinderen in de wijk samen naar school te willen laten gaan. Maar ja, hoe doe je dat in de dagelijkse praktijk?

Ook die transitie is geleidelijk verlopen en ook daar waren het weer vragen die daartoe het vehikel waren. Twee jaar lang heeft het team gezocht naar antwoorden op vragen als: ‘Vergelijken we een kind met zichzelf of met anderen? Hoe verloopt de ontwikkeling van kinderen eigenlijk? Hoe kijk je naar onderwijs?’
‘Met elkaar, als team,’ luidde het antwoord op die laatste vraag.

Prof. Reuven Feuerstein en Emiel van Doorn van STIBCO in Bodegraven zijn in al die jaren belangrijke inspiratiebronnen Nog elk jaar krijgen nieuwkomers op de Kroevendonk deze cursus aangeboden

In de video blikt Teun niet alleen terug op de ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar naar inclusief en integraal Kindcentrum, maar ook op de geschiedenis van inclusief onderwijs in Nederland.

Bekijk dit inspirerende gesprek hier (met dank aan Piex, in samenwerking met Het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg en SWV PO 30 06:

 

Reacties

2
Login of vul uw e-mailadres in.


Marcel van den Busken
2 jaar en 5 maanden geleden

Wat een geweldig voorbeeld voor andere scholen! Dit zou overal mogelijk moeten worden!

Login of vul uw e-mailadres in.Rikie van Blijswijk
2 jaar en 5 maanden geleden

Beste Marcel,
Dat denk ik ook! Dat kan ook! Weet zeker dat velen het willen!

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief