Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Jan Terwel op podium van vierde NIVOZ-onderwijsavond

Op woensdag 4 maart 2020 staat Jan Terwel op het NIVOZ-podium. De vierde Onderwijsavond in de serie van vijf zet de vraag centraal: Waartoe word je leraar? Met zijn recente boek ‘Die droom heb ik nog steeds' biedt Jan Terwel - emeritus hoogleraar Onderwijspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam - een staaltje van betrokken longitudinaal onderwijspedagogisch onderzoek.

In het programma voor de NIVOZ onderwijsavonden 2019-2020 willen we dicht bij de samenleving zien te komen en de rol van het onderwijs daarin bezien. We proberen de grote wereld en de kleine wereld van de leerlingen te verbinden in overtuigende pedagogische oriëntaties. De rode lijn van alle avonden vatten we samen onder de titel: De grote wereld en de kleine wereld. Naar een pedagogiek van de hoop. Het begrip Pedagogiek van de hoop is door Micha de Winter in 2017 - bij zijn afscheidsrede van de Universiteit Utrecht - opnieuw geagendeerd. Het vindt zijn oorsprong in het werk van pedagoge Lea Dasberg

Inleiding

Met zijn recente boek ‘Die droom heb ik nog steeds' (Terwel, van de Koot-Dees & Rodrigues) biedt Jan Terwel een staaltje van betrokken longitudinaal onderwijspedagogisch onderzoek. De schoolloopbaan en levensloop van een heel divers groepje van 10 leerlingen worden gevolgd van hun 10e tot hun 29 levensjaar. Alle dilemma’s, successen, teleurstellingen en worstelingen komen aan de orde, maar vooral het ongelooflijke belang van een goede schooltijd om weerbaar en veerkrachtig te kunnen  blijven. In klein, maar zeer levend bestek komen alle grote diversiteiten, bedrieglijkheden en spanningen in onze huidige samenleving en hoe jonge mensen zich daartoe verhouden aan de orde. Tegen deze achtergrond krijgt de pedagogische opdracht van de school een scherp profiel en daarmee de vraag naar de aard van het lerarenberoep.

Over Jan Terwel

Prof. dr. Jan Terwel is emeritus hoogleraar Onderwijspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn belangrijkste bijdragen betrof onderzoek naar het curriculum, naar groepering in het onderwijs, naar leren in samenwerkingsverbanden vanuit individuele verschillen, met name in het lager en secundair wiskundeonderwijs. Hij nam deel aan het bestuur van de Internationale Associatie voor de Studie van Samenwerking in het Onderwijs (IASCE).

In 2018 was Terwel een van de auteurs van het boek ‘Die droom heb ik nog steeds. Schoolloopbanen en levensverhalen van jongeren in een diverse samenleving.Een vervolg op een publicatie uit 2011, Tussen afkomst en toekomst, casestudies naar de schoolloopbanen van leerlingen van 10-21 jaar

Vele jongeren zijn opgevoed met het idee dat ze ‘alles kunnen worden’. Maar wat is er van hun idealen terechtgekomen als eind-twintigers? Hebben deze ‘millennials’ hun droom gerealiseerd? En maakt het een verschil of je Yasmina of Marjolein heet?

De auteurs volgen deze jongeren met toetsen en interviews van hun 10e tot hun 29e jaar, misschien wel de meest ingrijpende jaren in een mensenleven. Hun openhartige verhalen bieden een inkijk in de leefwereld van de jongeren van nu. Deze studie is zeldzaam, niet alleen gelet op de looptijd, maar ook omdat we achter de façade van de sociale media kijken. We zien sommigen schijnbaar moeiteloos doorstromen, terwijl anderen struikelen in de hordeloop van onderwijs en samenleving. 

De vijf NIVOZ-onderwijsavonden in 2019-2020 zijn:

Tickets

Een Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is 35 euro. Alle Onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Door een passe-partoutkaart (135 euro) aan te schaffen voor alle avonden, valt er geld te besparen. Voor de snelle beslissers (de eerste 100 aanmeldingen) is er zelfs een Early-bird prijs van 125 euro. Achter deze link vind je de mogelijkheid.

Wilt u met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief