Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Eerste Onderwijsavond met Trudy Dehue

Trudy Dehue is op donderdag 19 september de eerste spreker in de serie van vijf NIVOZ-onderwijsavonden van het nieuwe schooljaar. Als wetenschapsfilosoof en  - socioloog heeft Trudy Dehue een groot aantal, alom geprezen, publicaties achter haar naam staan. Daarin kritiseert ze de 'medicalisering' van onze samenleving en de ‘verwetenschappelijking’ van ons onderwijs. Dehue was tot 2016 hoogleraar 'theorie en geschiedenis van de psychologie' aan de Universiteit van Groningen.

Trudy Dehue ontving in mei 2019 de Akademiepenning, de prijs die de KNAW eens in de twee jaar uitreikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet voor de bloei van de Nederlandse wetenschap. Dehue kreeg de prijs omdat ze het maatschappelijk debat over belangrijke kwesties in de wetenschap in gang heeft gezet.

In het programma voor de NIVOZ onderwijsavonden 2019-2020 willen wij dicht bij de samenleving zien te komen en de rol van het onderwijs daarin bezien. We proberen de grote wereld en de kleine wereld van de leerlingen te verbinden in overtuigende pedagogische oriëntaties. De rode lijn van ale avonden vatten we samen onder de titel: De grote en kleine wereld van onze leerlingen. Naar een pedagogiek van hoop.

Inleiding
De kleine wereld van leerlingen en hun leraren heeft dagelijks te maken met de grote wereld van de wetenschap. Dankbaar wordt gebruik gemaakt van onderzoek naar dyslexie en de daarbij passende hulp, van inzichten uit de  motivatieresearch (denk aan de drie psychologische basisbehoeften) of aan de attributietheorie (waaraan schrijf ik succes en falen toe?). Maar er is ook een andere, zeer invloedrijke kant aan de onderwijswetenschappen. Denk aan wat wetenschappers noemen effectief onderwijs of zelfs “bewijs’ van effectiviteit van programma’s en methoden, denk aan genormeerde toetsen en de ‘eindtoets’ basisonderwijs of aan de diagnoses ADHD en autistisch spectrum. Hoe moeten we denken over de creatie van deze nieuwe werkelijkheden in ons onderwijs? Kort en goed: hoe kunnen wij  de bijdrage van de onderwijswetenschappen met hun ambitie om te verklaren en te voorspellen op waarde schatten? Deze en dergelijke vragen zijn het onderwerp van professor Trudy Dehue die met haar alom geprezen publicaties de medicalisering van onze samenleving en de ‘verwetenschappelijking’ van ons onderwijs op zeer goede gronden kritiseert. Onlangs herpubliceerde Didactief Online een interview met haar over adhd, geschreven door Filip Bloem.

De eerste onderwijsavond van dit schooljaar belooft een spannende avond te worden die de toehoorders zal sterken in hun eigen professionaliteit en  verantwoordelijkheid als leraren en schoolleiders en hen zal toerusten met de goede vragen aan de wetenschappers.

Over Trudy Dehue

Als wetenschapsfilosoof en  - socioloog heeft Trudy Dehue speciale aandacht voor de wetenschappen die mensen onderzoeken. Vooral bij de biologisch georiënteerde menswetenschappen interesseren haar de besluiten die onderzoekers voor anderen nemen, maar nog te vaak zonder hen. Van 1995 tot aan haar pensionering (in juli 2016) was Dehue hoogleraar 'theorie en geschiedenis van de psychologie' aan de Universiteit Groningen.

Dehue promoveerde in 1990 op een proefschrift over de veranderende betekenis van het begrip 'wetenschap' en 'objectiviteit' in de psychologie. Dit (cum laude) proefschrift verscheen direct ook als het boek De regels van het vak. Dehue heeft vele publicaties achter haar naam staan. Haar boek De depressie-epidemie (2008) werd bekroond met de NWO Eurekaprijs 2009 en in hetzelfde jaar was ze te gast bij het VPRO-programma Zomergasten. NRC Handelsblad plaatste het boek in 2010 op een lijst met de 15 beste werken uit de 21-eeuwse internationale non-fictie literatuur. Het boek Betere mensen (2014) kreeg opnieuw uitvoerig aandacht met veel interviews en recensies en leidde ook tot allerlei uitnodigingen voor een lezing

In 2019 geeft Dehue voor de derde keer de cursus 'Geluk als plicht en prestatie' voor honours-studenten van het Amsterdam University College, de Universiteit van Amsterdam, en de Vrije Universiteit. Dit op uitnodiging van het Institute for Interdisciplinary Studies. En ze geeft lezingen, zij het in mindere mate omdat ze een boek aan het schrijven is dat het najaar van 2020 verschijnt. De (voorlopige?) titel is 'Van voor de geboorte tot na de dood. Over de zachte kant van harde feiten'.

In 2011 werd Trudy Dehue benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau vanwege ‘haar wetenschappelijke verdiensten zowel als mijn bijdragen aan het maatschappelijke debat’.

Dit is haar eigen website: http://www.trudydehue.nl/

De vijf NIVOZ-onderwijsavonden in 2019-2020 zijn:

Tickets

Een Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is 35 euro. Alle Onderwijsavonden beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur is er inloop mogelijk. Door een passe-partoutkaart (135 euro) aan te schaffen voor alle avonden, valt er geld te besparen. Voor de snelle beslissers (de eerste 100 aanmeldingen) is er zelfs een Early-bird prijs van 125 euro.  Achter deze link vind je de mogelijkheid.

Wilt u met een compleet schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of [email protected]

 

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief