Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Intussen lijkt het geheel meer op de binnenplaats van een Amerikaanse gevangenis dan op een gymles'

5 juni 2016

Dylan is 16 en zit in een kleine 4e klas VMBO-basis. Hij staat bekend als een brutale en soms zelfs agressieve leerling. Dylan zet zich enorm af tegen de structuur van de school en blijft vaak regels overtreden. Buiten schooltijd komt hij regelmatig in aanraking met de politie. Van zijn docent lichamelijke opvoeding, Joris Arts, vraagt het nogal wat creativiteit om hem bij de les te houden, zelfs al is zijn vak voor Dylan een uitlaatklep. Maar samen komen ze tot mooie compromissen.

abdominal-998836_640Mijn vak, lichamelijke opvoeding, is voor Dylan* een uitlaatklep. Hier kan hij even doen wat hij wil doen. Vanzelfsprekend gelden er ook in mijn les regels en wordt er (zeker bij deze klas) regelmatig gepraat over waarden en normen.

Enkele weken geleden had Dylan er totaal geen zin in. Hij wilde alleen voetballen, terwijl er een conditiecircuit op het programma stond. Mijn doel was uiteraard om ook Dylan bij de les te betrekken. Al scheldend en tuffend op de gymzaalvloer (!) stormde hij de kleedkamer in. Met nog hetzelfde doel voor ogen wilde ik met hem in gesprek gaan. Aanvankelijk kwam er van Dylan veel weerstand, maar niet veel later was er een kleine ruimte voor wederkerigheid. Deze ruimte vulde zich met de overeenstemming dat hij deel zou nemen aan de les, maar ik zou er dan wel een los sfeertje op na proberen te houden.

Zo gezegd, zo gedaan. Dylan doet fanatiek mee nadat ik snoeihard hip-hop workoutmuziek op had gezet. Dylan wordt fanatieker en tijdens het bankdrukken wil hij zelfs zijn shirt uittrekken.

Intussen lijkt het geheel meer op de binnenplaats van een Amerikaanse gevangenis dan op een gymles, maar als dit er voor gezorgd heeft dat de hele klas, waaronder Dylan, plezier heeft beleefd aan het bewegen, ben ik tevreden.

Af en toe buiten de lijnen durven te denken, maar dat denken ook om te zetten in handelen, kan zorgen voor grote resultaten!

Joris Arts is docent lichamelijke opvoeding, mentor en anti-pestcoördinator op het Fioretti College in Veghel.

* Dylan is niet de jongen op het plaatje
 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief