Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Loes Hubertus

sociaal-emotionele ontwikkeling

Tijdens mijn studie politicologie deed ik onderzoek naar de communicatiestijlen van leiders en politieke partijen. De effectiviteit van communicatie heeft in belangrijke mate te maken met het beeld dat je van jezelf en anderen hebt. Daarnaast is empathie van belang: het vermogen om je in te leven in het perspectief van de ander.
Hedendaagse verschijnselen zoals individualisme en een gebrek aan verbinding hangen samen met tal van ontwikkelingen. Ik denk dat communicatie en empathie hierin veel kunnen betekenen. Hoe basaal ‘jezelf uiten’ ook mag klinken: het blijkt voor veel mensen niet eenvoudig. Het zou mooi zijn als kinderen leren hoe ze met elkaar kunnen praten, naar elkaar luisteren en zich leren inleven in elkaar. Het zijn vaardigheden die belangrijk zijn in hun persoonlijke ontwikkeling en vriendschappen. Bovendien zijn ze onmisbaar in hun verdere leven, zowel privé als op de arbeidsmarkt.

Het mooie aan de publicaties van hetkind vind ik dat het bijdrages zijn van mensen met verschillende posities: van leerling tot leraar en van ouder tot wetenschapper. Dit zorgt ervoor dat ik mijn blik verruim, vanuit verschillende posities een onderwerp kan benaderen en nuances kan aanbrengen in mijn eigen ideeën. Precies wat ik de kinderen spelenderwijs leer door middel van Stars of Empathy: met oog voor de leefwereld van een ander word je een rijker mens.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief