Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Gabrielle Taus

directeur NIVOZ

Gabrielle Taus is sinds 2015 algemeen directeur van stichting NIVOZ. Ze is daarnaast actief voor het Nederlands Jeugdeducatiefonds. Ze maakt deel uit van het NIVOZ-sprekersbureau en is als zodanig te boeken voor een congres, studiedag of lezing. Hieronder volgt een korte profielbeschrijving van haar eigen hand.

‘Ik denk dat mensen geen benul hebben van de kracht die ontstaat als je jezelf bent. Ze hebben er geen flauw benul van dat ze daarmee alles kunnen doen. Alles…’, sprak de beroemde Portugese pianiste Maria João Pires in de documentaire De weg naar huis uit 2004. Voor Gabrielle geeft dit fragment – en deze stellige overtuiging van Pires, de manier waarop zij haar studenten begeleidt en de schitterende pianomuziek – de essentie weer van haar mensbeeld. Door vanuit jezelf alles te geven kan je veel moois realiseren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je toehoorders.'

Dit positieve en emancipatoire mensbeeld ziet Gabrielle terug bij NIVOZ. Zowel in de missie, activiteiten en mensen als ook in de fundamentele vragen die gesteld worden ten aanzien van het waartoe van goed onderwijs. Ze waardeert de onderzoekende en open houding van NIVOZ en de sterke combinatie van theorie en praktijk.

Gabrielle maakt onderdeel van de braintrust en was vanaf 2011 betrokken bij verschillende projecten zoals het opzetten van het forum, masterclasses en de ontwikkeling van leiders in het onderwijs. Vanaf het najaar van 2015 draagt Gabrielle - tot voor kort naast Luc Stevens, nu met Rob Martens - de eindverantwoordelijkheid over de dagelijkse gang van zaken. Zowel binnen de organisatie als naar buiten toe. Vanuit haar leiderschapsrol zet zij zich in om een omgeving te creëren waarin mensen zichzelf kunnen zijn en in staat zijn om te laten zien wat ze kunnen. Daarnaast is zij bestuursvoorzitter van het Jeugd Educatiefonds en lid van de Raad van Toezicht van een aantal middelbare scholen in Almere.

Gabrielle is cum laude afgestudeerd als bedrijfseconoom. Na haar studie heeft ze ervaring opgedaan in het internationale bedrijfsleven. Op haar 30ste was ze een van de oprichters van een adviesbureau op het gebied van cultuurverandering en leiderschap. Als adviseur heeft ze zeer diverse organisaties (publieke en private sector) ondersteund bij cultuurveranderingen rond thema’s als: vertrouwen, verantwoordelijkheid en talentontwikkeling.

Rode lijn in haar achtergrond is haar drijfveer om bij te dragen aan de brede ontplooiing en ontwikkeling van (jonge) mensen. Met als doel, wens en/of ambitie om hun kansen te vergroten op een actief en verantwoordelijk leven.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief