Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Per 1 december vertrek van collega Hartger Wassink

28 november 2018

Met heel veel waardering nemen we per 1 december afscheid van Hartger Wassink als collega van het NIVOZ. In de afgelopen vijf jaar heeft Hartger veel betekend voor de opdracht van het NIVOZ onder meer door het schrijven van kernpublicaties, het organiseren van symposia en de Onderwijsavonden en het denken over pedagogisch leiderschap. We gaan zijn scherpe geest, grote betrokkenheid en Hartger als persoon missen. Hieronder geeft hij zelf woorden aan zijn vertrek. 

Na ruim vijf mooie, boeiende en intensieve jaren heb ik besloten NIVOZ te verlaten. In die jaren heb ik mogen meewerken aan de ontwikkeling van NIVOZ naar een organisatie die – ondanks haar bescheiden omvang – met een consequent verhaal op steeds meer plekken in de onderwijswereld een inspiratiebron weet te zijn.

Het geeft veel voldoening om betrokken te zijn geweest bij initiatieven als de Onderwijsavonden, de website vol verhalen, onderzoek en theorieën als legitimatiebron, en bij het onderbouwen van een professionaliseringsbenadering die zich richt op het hart van onderwijs: de pedagogische relatie tussen leraar en leerling.

Minstens zo veel voldoening geeft het om geholpen te hebben bij de ‘wisseling van de wacht’ bij NIVOZ, waarbij Luc Stevens als ‘founding father’ de verantwoordelijkheid heeft overgedragen aan Rob Martens als wetenschappelijk directeur. Zo'n fase is heel kwetsbaar en tegelijk was hij cruciaal om ervoor te zorgen dat het verhaal van NIVOZ, dat begonnen is bij Luc, verder verteld blijft worden.

Naast mijn werk bij NIVOZ doe ik, zoals velen wellicht weten, advieswerk voor leidinggevenden, bestuur en toezicht in het onderwijs. Ook dat terrein is volop in ontwikkeling en ook daar wil ik van betekenis zijn. Het bleek voor mezelf steeds moeilijker beide aandachtsvelden te combineren. De nieuwe fase waarin NIVOZ terecht is gekomen, heeft me geholpen de keuze te maken om voorlopig als zelfstandige verder te gaan.

En dat woord ‘voorlopig’ staat er weer niet voor niets. Wat ik precies ga doen, weet ik nog niet helemaal. Ik heb plannen voor leergangen voor bestuurders en toezichthouders, voor artikelen en voor nog een boekje (en misschien wel twee). De komende maanden ga ik de ruimte nemen om daar keuzes in te maken. In ieder geval staat centraal dat ik me in wil blijven zetten voor rechtvaardig en betekenisvol onderwijs voor alle leerlingen, zodat we een samenleving realiseren waar ieder tot zijn recht kan komen.

Ik wil alle NIVOZ-bezoekers, -lezers, en andere partners bedanken voor de samenwerking en de inspiratie die ik daar weer uit gekregen heb. We gaan elkaar ongetwijfeld weer ontmoeten, is het niet bij NIVOZ dan wel ergens anders.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief