Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Frederike de Jong

Filosoof, docent, auteur

Frederike de Jong geeft godsdienst (onder- en bovenbouw h/v) en filosofie (onderbouw h/v) op het Bonaventuracollege in Leiden.
Na twaalf jaar onbevoegd voor de klas te hebben gestaan, behaalde zij in 2013-2014 haar eerstegraads bevoegdheid filosofie aan de Universiteit Utrecht. "Ik ervaar die studie als een grote verrijking: een update van mijn kennis en vaardigheden als docent. Ook was het een hernieuwde kennismaking met de filosofie; in 1991 was ik afgestudeerd als filosoof aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en heb me in de tussenliggende 22 jaar verdiept in allerhande levensoriëntaties, terwijl de academische filosofie wat op de achtergrond was geraakt. Mijn studies resulteerden in de boeken: De wijsheid van Sophia en Ik schenk je een vrucht van de boom van leven."

Het Bonaventuracollege waar ik werk is een katholieke school met een groot aantal seculiere leerlingen. Mijn lessen zijn erop gericht, leerlingen een breed scala aan levensoriëntaties te bieden en ze te stimuleren hun eigen oriëntatie te ontwikkelen. De school is te kenschetsen als traditioneel, maar is bezig met een vernieuwingsslag waarbij het nog spannend is welke richting we met elkaar opgaan. Het is mijn wens samen met collega’s vorm te geven aan een ‘ethisch gefundeerde onderwijspraktijk’.

Mijn nieuwe boek, Kiezen voor wat van waarde is: Van feiten gebaseerd naar ethisch gefundeerd onderwijst verschijnt in januari 2023 bij uitgeverij Parthenon. Het voorwoord is geschreven door Luc Stevens. Een voorproefje uit het boek is te vinden op de website van de uitgever: http://www.uitgeverijparthenon.nl/parthenon_fdejong.html

Zie ook: www.vruchtvandeboomvanleven.nl; www.zielswerk.nl; www.goudentipsvooreengoedgewicht.nl

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief