Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Dolf van den Berg

emeritus hoogleraar Radboud Universiteit

Dolf van den Berg is emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Momenteel is hij adviseur van onderwijsstichting Scala.

In 2003, 2004 en 2008 ontving Dolf van den Berg de Best Teacher Award bij TiasNimbas (Tilburg Institute for Advanced Studies) waar hij vanaf 200 werkzaam was. In maart 2012 viel hem een Koninklijke Onderscheiding ten deel. Omwille van zijn wetenschappelijke verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dolf van den Berg publiceert veel. Voorjaar 2018 verscheen zijn laatste publicatie: 'Utopia. Naar ander onderwijs. Document voor de toekomst' (Gompel & Svacina).

In de zeventiger jaren ontwikkelde Dolf van den berg het AVI-pakket (Analyse van Individualisering) voor het leesonderwijs met de daarbij behorende negen leesniveaus en de daaraan gerelateerde toetskaarten. In 1978 behaalde hij zijn doctorsgraad aan de universiteit te Utrecht op een wetenschappelijke verantwoording van het AVI-pakket. Vanaf 1978 verlegde hij zijn aandacht naar het (innovatie)management in alle vormen van onderwijs en begon aan een meer dan 25-jaar durende samenwerking met de universiteit van Leuven (België), in het bijzonder met prof. dr. Roland Vandenberghe. Mede op basis van deze samenwerking verrichte hij nationaal en internationaal onderzoek en volgden er veel (wetenschappelijke) publicaties.

Zowel nationaal als internationaal geeft Dolf van den Berg lezingen en workshops over management van innovaties in het onderwijs.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief