Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Podium

Conferentie Leider zijn

Op 24 september 2014 vond er een conferentie plaats in Driebergen: Leider zijn in het onderwijs. De bekende denkers en wetenschappers Dolf van den Berg en Gert Biesta zorgden voor een inleiding. Femke Cools en Bas Huijbers zorgden voor input vanuit het leraar/docentschap. Wat hebben zij van hun schoolleiders en bestuurders nodig om met hun leerlingen goed onderwijs te maken? De videoregistraties hiervan, met uitzondering van de lezing van Dolf van den Berg, vindt u hieronder.

 

‘Wie ben je en waar sta je voor?

Er bestaat algemeen een grote behoefte aan krachtig (school)leiderschap. Niet alleen in de zin van daadkrachtig handelen als het nodig is, dat spreekt vanzelf, maar in de zin van moreel of pedagogisch leiderschap, het kunnen wekken van het potentieel van je leraren / schoolleiders en zichtbare eindverantwoordelijkheid. Dat vraagt de nodige competenties, maar vooral kwaliteiten van zijn, zoals openheid, jezelf zijn (autonomie), kunnen verbinden, missie, integriteit en moed. (School)Leiders zijn voor zowel hun leerlingen als hun leraren een kompas. Dat kompas kan niet zomaar ronddraaien, dat moet gericht zijn.

De videoregistraties
 

 

 

In de middag werden deelnemers uitgenodigd om te reflecteren op hun eigen leiderschap langs zeven kernwaarden: moed, authenticiteit, vertrouwen, verantwoordelijkheid, verbondenheid, integriteit in zogeheten ervaringskringen. Deze kringen werden ingeleid door gastsprekers.

  • Frank Wijers
  • Martie van Velzen
  • Pauline Jagtman
  • Annette van Valkengoed
  • Marcel van Herpen
  • Arend Smit

Sfeerimpressie

 

Blogs…

Literatuur

Leidinggevende, wie ben je’ van Dolf van den Berg, Luc Stevens en Roland Vandenberghe.

Of ‘Zichtbaar! Ambities van schoolbestuurders in persoonlijke verhalen’ door werkgroep Zichtbaar!

Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief