Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz Over Nivoz

Annette van Valkengoed

schoolleider IKC Laterna Magica A'dam

Ik ben Annette van Valkengoed en sinds 2007 bouw ik in Amsterdam samen met een geweldig team aan Laterna Magica, Natuurlijk Leren van 0-12 jaar en elke dag geopend van 07.30-18.30 uur. Mijn/onze missie: 'Wij ontdekken en ontwikkelen iedere splinter talent, zodat kinderen de toekomst kunnen uitvinden'.

Laterna Magica is een plek waar kinderen de toekomst iedere dag opnieuw uitvinden. Een plek met vrije ruimte en met de rust om te ontmoeten en te zijn wie je bent en wat je wilt worden.  Op deze plek is ieder kind welkom. Zij ontmoeten hier de wereld en maken samen de wereld.

Een kind dat 12 jaar is geworden neemt afscheid van Laterna Magica, een leergemeenschap, waarin hij de liefdevolle aandacht heeft gekregen van alle medewerkers. Het kind heeft geleerd zichzelf te sturen en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn ontwikkeling én dat van zijn omgeving. Het kind heeft vertrouwen opgebouwd in wat hij kan en wie hij is. Nieuwe kennis maakt het kind samen met anderen. De wereld komt niet op je af, de wereld, die maak je zelf.

Kinderen, hun ouders en opvoeders, leerkrachten, coaches, pedagogische medewerkers en experts komen elkaar tegen en nemen samen de verantwoordelijkheid om elke splinter talent te ontdekken en te ontwikkelen. Elke professional leert en ontwikkelt zich daartoe en stelt zich de vraag:

Wie ben jij?
Waar ben je goed in? Dan bouw je dat uit.
Waar liggen je interesses? Dan bouw je dat op.
Welk talent mis je? Dan compenseer je dat.

Bij dit streven past een krachtige omgeving waar spelen, leren, ontspanning en inspanning hand in hand gaan. Ons uitgangspunt is dat je altijd leert en dat kinderen veel van elkaar leren. De professional is er om kinderen daarbij te ondersteunen, te laten reflecteren en uit te dagen een volgende stap te nemen.

Ons startpunt is datgene wat het kind kan en wil. Motivatie neemt toe met het ervaren van succes. Door alle professionals wordt nagedacht over leren.  De attitude van alle personeelsleden is om rond autonomie- ontwikkeling van leerlingen continu nieuwe werkvormen en inhouden te ontwerpen en deze te toetsen op hun effect.

De zeven leidende principes van hetkind.org zijn een grote inspiratiebron voor mij en mijn team!

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief