Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

De kippenbaas van school: 'Hij houdt er een eenvoudige boekhouding op na, houdt de uitgaven bij voor het voer en andere benodigdheden'

19 oktober 2015

'Ja juf,  ik ben gisterenmiddag op de boerderij bij Koen geweest. En toen heb ik met de koeien in de stal de tafel van vier geleerd!’ Ik keek hem verbaasd aan, waarop hij zei: 'Nou gewoon: elke koe heeft vier poten, dus twee koeien acht, drie koeien twaalf en tien koeien veertig! Robin heeft een hekel aan rekenen, vooral de redactiesommen. Maar als hij 'kippenbaas' wordt, gaat het al gauw heel anders...

kip-shutterstock-groot-513x300 (1)Robin, een wat dromerige jongen, altijd met zijn blik gericht op het raam, de tuin en alles wat daar leeft en  voorbij vliegt. Het rekenboek is een regelrechte ramp voor Robin. “Een pesthekel heb ik daar aan juf!  Vooral die redactiesommen. Ik kan dat gewoon niet!”

Robin scoort bij rekentoetsen steevast dikke onvoldoendes. Tot ik Robin tot ‘kippenbaas’ van de school benoem. Je moet weten, we hebben vier schoolkippen in de schooltuin. Vanaf dat moment bloeit Robin op! Elke ochtend raapt hij eieren, ook in het weekend. Hij houdt er een eenvoudige boekhouding op na, houdt de uitgaven bij voor het voer en andere benodigdheden. Het aantal eieren wordt opgeteld en elke ochtend toebedeeld aan een paar leerlingen uit de groep. Het gebeurt allemaal op een eerlijke manier. Robin houdt een keurig staatje bij wie hoeveel eieren krijgt.

Op de dag dat er nieuw gaas besteld moest worden, heeft hij zelfs uitgerekend hoeveel meter we moeten kopen, het aantal krammetjes voor de bevestiging enz. En hij heeft zijn opa erbij gehaald om het karwei gratis te klaren!

Met andere woorden: Robin heeft plezier gekregen in het plannen, regelen en rekenen. Omdat het voor hem betekenis heeft gekregen. Langs deze weg groeit zijn belangstelling voor redactiesommen van allerlei aard en verandert  de 4 in kleine 6-jes en – weer even later - in overtuigende voldoendes!
Nog belangrijker: Robin droomt niet langer weg, voelt zich begrepen, gezien en is betrokken!

Op een morgen komt hij enthousiast op school en dreunt de tafel van vier zonder één hapering op. “Ja juf,  ik ben gisterenmiddag op de boerderij bij Koen geweest. En toen heb ik met de koeien in de stal de tafel van vier geleerd!’’ Ik keek hem verbaasd aan, waarop hij zei: “Nou gewoon: elke koe heeft vier poten, dus twee koeien 8, drie koeien 12 en 10 koeien 40! Makkelijk zat!”

Marlies Bolsius is voormalig schoolleider van de Pijler in Maasdam. 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief