Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Blog: 'Lieve, toekomstige moeder... dit staat je te wachten..'

13 juli 2016

De laatste jaren is Martine Sitter een zachte champignon geworden. Als zij achter haar computer zit en ontroerd raakt door een filmpje, pinkt ze haar tranen snel weg. Maar bij dit filmpje stond ze zichzelf toe stil te staan, de boodschap tot zich te nemen. Gericht aan een toekomstige moeder. Misschien was dat wat gezegd werd niet allemaal reëel, maar wat maakt dat uit? Zij deelt de hoop die ervan uit gaat. En nu ook hier. Haar blog, 'Realistisch'.

hqdefaultSinds twee jaar gaat een filmpje rond op internet. Het wordt massaal bekeken en gedeeld. Het filmpje is gemaakt in opdracht van de Italiaanse Downsyndroom stichting, CoorDown en de Italiaanse vestiging van een groot reclamebureau, Saatchi en Saatchi. Hun thema voor Wereld Downsyndroomdag, 21 maart, is dit jaar 'het recht op welzijn en geluk'. Het doel is 'het promoten van een cultuur van diversiteit  en echte integratie in de maatschappij, met name in de wereld van school en werk.'
In het filmpje vertellen 15 Europese kinderen en jongeren met Downsyndroom aan een (virtuele) zwangere moeder dat ze niet bang hoeft te zijn voor de toekomst van haar kind met Down. Hij zal alle dingen doen die een ander kind ook doet en hij zal bovenal gelukkig zijn.

Eerlijk, ik heb het filmpje een paar keer gekeken en moest een paar kleine tranen zo stoer mogelijk uit mijn ooghoeken weg wrijven. De laatste jaren ben ik soms een zachte champignon geworden. Te lang onder water gehouden, niet met een zacht borsteltje afgeveegd, beetje zompig geworden in plaats van zacht knapperig. Dus om te voorkomen dat mijn oudsten weer roepen: 'Jemig mam, waar moet je NU weer om huilen?', veins ik een opkomende hooikoortsaanval, een vuiltje in mijn oog, of zeg gewoon: 'Niks hoor'. Meewarig kijkend geven ze meestal wel op; hun moeder is een softie, een watje, een zompige champignon.

Het grootste deel van de mensen die het filmpje ziet is ontroerd. Een ander deel vindt het filmpje niet realistisch. Niet ieder kind met Down kan naar school. Niet ieder kind met Down zal zelfstandig kunnen wonen. Niet ieder kind met Down zal een betaalde baan hebben.

Dat klopt natuurlijk. Maar... Niet ieder kind zonder Down maakt de Citotoets foutloos. Niet ieder kind zonder Down wordt jurist of chirurg. Niet ieder kind zonder Down is zijn hele leven lang gelukkig. Niet ieder kind zonder Down kan lopen. Niet ieder kind zonder Down vindt een partner waar hij zijn leven mee kan delen.

Als je van plan bent met iemand te gaan trouwen, baseer je je verwachtingen, toekomst of dromen toch ook niet op alle feiten over wat er allemaal mis kan gaan in een relatie? Hoeveel echtscheidingen er jaarlijks worden uitgesproken. Hoeveel mannen hun vrouw mishandelen. Hoeveel mensen er vreemd gaan en buitenechtelijke kinderen hebben. Dat mannen er van houden om vieze, stinkende geluiden te maken. Vrouwen eigenlijk overal over zeuren. Mannensokken toch echt stinken. Zijn grapjes na 500 keer minder leuk zijn. Kinderen en het gebrek aan nachtrust je relatie onder druk zetten. Jij en je partner soms niet samen oud worden. Mannen rond hun veertigste plotseling hun haar blonderen of op een motor gaan rijden. Vrouwen in de overgang zwetende monsters zijn. Die spierballen na een aantal jaar niet meer zichtbaar zijn. Vrouwen de vaatwasser echt veel slimmer inruimen. En plassen terwijl de ander zijn tanden poetst uiteindelijk heel normaal wordt. Wees eerlijk. Als je dat vooraf weet begint niemand er toch nog aan?

Een positief beeld geeft kracht, maakt ruimte voor dromen, voor hoop, zorgt voor een voorbeeld om naar toe te leven. Een positief beeld is nodig om staande te blijven in de harde, soms meedogenloze werkelijkheid.

Lees verder.

Martine Sitter is moeder van drie dochters, van wie de jongste, Terra, het syndroom van Down heeft. Martine blogt over Terra op haar website.

Dear future mom

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief