Waarom wil Mesut niet inloggen op de computer?
17 juni 2017
Martin Dogger schrijft over Mesut, een Turkse jongen in zijn klas. Mesut is goed in rekenen, maar wil niet inloggen in het nieuwe systeem. Martin kan er met geen mogelijkheid achterkomen, wat hem belemmert, tot hij de lijst met wachtwoorden nader bekijkt...Om de resultaten bij rekenen op een hoger niveau te krijgen, is op onze school 'Rekentuin' aangeschaft, een web-based, adaptief rekenprogramma waarmee de basisvaardigheden geoefend kunnen worden. Mooie zinnen voor een reclamecampagne, dat zeker.
Maar het is te zien aan de kinderen dat ook zij het leuk vinden om te oefenen. Rekentuin is nieuw, ziet er speels uit en na een tijdje zijn de vragen goed aangepast aan hun 'zone van naaste ontwikkeling'. Er is alleen een jongen uit mijn klas, die stelselmatig weigert om in te loggen op Rekentuin. Mesut. Hij doet het simpelweg niet.
Mesuts ouders komen uit Turkije, zijn moslim en praten gebrekkig Nederlands. Mesut zelf is ietwat teruggetrokken. Een lieve jongen, stil in de klas en laat zich zien wanneer hij dat wil. Sinds dit jaar heeft hij een paar goede vrienden in de klas. Echte vrienden die met hem spelen en hem niet als nummer vier nodig hebben. Hij begint op te bloeien en langzaam betere resultaten te halen.
Rekenen is zijn sterke kant, en met Rekentuin kan hij er nog beter in worden. Maar wat ik ook doe, wat ik ook vraag of zeg, hij doet het simpelweg niet. Mesut logt niet in op Rekentuin. En ik heb het nog wel zo makkelijk voor de kinderen gemaakt. De lijst met wachtwoorden is uitgeprint en ligt bij de computers. Andere kinderen bieden aan hem te helpen. Ik zeg het hem. Maar Mesut logt niet in. Vertwijfeld pak ik het A4-tje met wachtwoorden nog maar eens, en werp er een blik op.
'Krijg nou... zou het soms? Wacht eens...' Er vormen zich meerdere zinnen in mijn hoofd. Ik roep Mesut er nog eens bij. Ik vraag hem opnieuw naar wat hem weerhoudt om in te loggen op Rekentuin. Hij schudt gelijk met zijn hoofd, maar ziet dan dat ik de wachtwoorden in mijn hand houd.
'Dat komt daardoor', bevestigt hij mijn vermoedens. 'Maar waarom heb je dat dan niet gezegd, jongen?' 'Ik was bang, jij vindt dat stom.'
Nu vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Ik leg Mesut dat ik zijn wachtwoord kan veranderen. Hij kiest voor auto10, in plaats van varken90. Het oude wachtwoord werd geweigerd, het nieuwe wordt geaccepteerd.
Martin Dogger is leerkracht op OBS De Schatkamer in Zwolle. Hij blogt op OverOnderwijs en op hetkind, over zijn drijfveren, motivaties en zijn leerlingen.
Reacties