Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Van manipulerend spel naar rollenspel: Siem gaat een volgende fase in

6 november 2015

Nynke Postuma blogt over het gezinsleven, met man Ralph en twee kinderen. Siem is de jongste: een lieve, schattige, maar vooral ook ondeugende meervoudig gehandicapte jongen van 7 jaar met een ontwikkelingsniveau van rond de 20 maanden. Siem was al jaren bezig met manipulerend spel met zijn speelgoed, maar nu was het tijd voor een nieuwe fase: het rollenspel.Dat was wat Siem nodig had… Samen spelen op de grond, voordoen en nadoen. Leren van en met elkaar!’

siemAl jaren laat Siem hetzelfde manipulerende spel zien. Hij begon met speelgoed om en om draaien en hield dit jaren vol. Later kwam spulletjes in- en uitladen erbij. En speelgoed verkennen met zijn mond houdt hij ook al jaren vol.

Van de zomer hadden we het idee dat hij (en anders wij wel! ;-)) toe was aan een volgende fase. Het spelen van rollenspellen… Auto’s zijn favoriet bij Siem dus haalden we alles uit de kast om zo goed mogelijk een automotor te imiteren en de speelgoedauto’s reden af en aan. Siem genoot van de aandacht en lachte van oor tot oor, maar een auto heeft hij nog nooit laten rijden.

In de zomervakantie zagen we een grote speelgoedtractor met aanhanger. Misschien als hij er spulletjes in kon vervoeren (in- en uitladen deed hij immers al jaren) ging hij het wel doen… Dus tijdens de logeerweek bij opa en oma (die volgde op de vakantie) hadden opa en oma maar één missie. Maar zelf rijden met de tractor, nee, dat zat er niet in…

Wat hadden we een plezier toen Siem een paar weken later tijdens ons zondagmiddagritueel (met z'n allen op de bank, met chips en een filmpje erbij) een knuffel pakte en de chips eerst voor de mond van de knuffel hield en vervolgens in zijn eigen mond stopte. Nog leuker werd het om de chips voor de mond van één van ons te houden en dan toch snel in zijn eigen mond te stoppen… Wauw, het eerste rollenspel was een feit!

Maar die tractor, die bleef onaangeroerd in een hoek staan. Tot vorige week… Het was herfstvakantie en ik moest een paar uurtjes weg. Een vriendin kwam met haar kinderen hier in huis om op de jongens te passen. Haar middelste ontfermde zich over Siem. Via Whatsapp kreeg ik een foto van haar dochter en Siem, zittend op de grond met knuffels in de aanhanger achter de tractor. En ja hoor, dat was wat Siem nodig had… Samen spelen op de grond, voordoen en nadoen. Leren van en met elkaar!

En ondertussen... maakt de tractor al dagen overuren!

Nynke Postuma is leerkracht op De Ranonkel in Someren. Ze is getrouwd met Ralph en moeder van twee jongens, Jorrit (9) en Siem (7), een meervoudig gehandicapte jongen. Over hun leven met Siem is ze een blog begonnen: Keep it Siemple!
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief