Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Spiegeldromen

14 september 2018

In de aanloop naar de publieksprijs voor de beste Nederlandse Onderwijsfilm van 2018 presenteren wij in een reeks de zes genomineerde films. Rechts van dit bericht staat een link waarop gestemd kan worden op de favoriet. In deze eerste aflevering: Spiegeldromen, van regisseur Marjoleine Boonstra.

Bekijk de film hier.

In de film Spiegeldromen gaan leerlingen van de praktijkschool de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun eigen spiegelbeeld. De trekken in hun gezicht vertellen het verhaal. Een emotionele tombola van pubers, die ondanks hun - soms pijnlijke - achtergrond overeind proberen te blijven. Met behulp van docenten, die dezelfde confrontatie aangaan, zoekt regisseur Marjoleine Boonstra naar de balans tussen carrièrekansen en de emotionele bagage van de leerlingen. In alle openheid vertellen zij over de kwetsbare kanten van hun bestaan en wordt hun anonimiteit ontmaskert. Gezichten kijken je aan, pubers die verder willen, bijna kinderen nog. Nu nog gedragen door het onderwijs, maar wat daarna? Ondanks alle tegenslagen getuigen deze jongeren van een ontroerende veerkracht.

Vragen aan regisseur Marjoleine Boonstra

Waarom deze film?
‘Om een kwetsbare groep binnen de maatschappij een gezicht te geven.’

Waarom moet jouw film worden bekeken, juist in het onderwijs, op scholen, dan wel in bepaalde klassen?
‘Veel mensen zijn niet op de hoogte wat het praktijkonderwijs precies inhoudt.’

Wanneer is jouw film een succes?
‘Als de leerlingen, docenten en de crew trots zijn op de film en dat hebben we gemerkt! We hebben een première gehouden in de bioscoop in Utrecht, iedereen - zowel de ouders als de leerlingen - waren erg aangedaan door de film. Het was misschien wel de mooiste première uit mijn carrière!’

Wat zijn de reacties op jouw film en hoe ga je daarmee om?
‘Docenten en leerlingen zijn supertrots, de meer buitenstaanders die deze opleiding niet kennen, zijn verbaasd en aangedaan. Het dus vooral veel emotioneel betrokken reacties.’

Lees hier een recensie over de film.

Marjoleine Boonstra is een Nederlandse filmregisseur en fotografe met meer dan 25 jaar aan werkervaring. Haar documentaires zijn in de kern altijd weer terug te brengen tot hetzelfde thema, namelijk: Wat houdt de mensheid in leven? De documentaires van de filmmaker zijn op allerlei festivals te bewonderen op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast wist Boonstra met haar film 'Kurai Kural, tales on the wind', in 2014 de Prix Emile Guimet in de wacht te slepen.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief