Podcast: Ze mag niet stemmen, maar haar stem telt wel
8 maart 2021
‘We zien in het LAKS dat elke scholier in Nederland anders aankijkt tegen het onderwijs, en dat maakt het ook moeilijk.’ Deze tijden, waarin het coronavirus een hoop veranderd heeft in het onderwijs, maken meer dan ooit duidelijk dat het anders moet. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met de eindexamens? Podcastmaker Jan Jaap Hubeek (Meesterwerk) en Annet Stegeman (Hogeschool Leiden) spraken met de 17-jarige Nienke Luijckx, voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), om ook de stem van de leerling te horen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft veel contacten met scholieren in leerlingenraden en medezeggenschapsraden, en organiseert daarnaast congressen, bijvoorbeeld over de toetscultuur. Daar worden beleidsmakers in contact gebracht met jongeren, om de dialoog op gang te brengen.
Kunstvakken
Volgens Nienke is er echt een onderwijsverandering nodig. Ze hoort leerlingen vaak zeggen dat ze leren wat er voor de toetsen gevraagd wordt, terwijl onderwijs ook een fundament kan zijn voor je verdere ontwikkeling als mens in het leven. Daarbij spelen voor haar de kunstvakken vooral ook een belangrijke rol.
In deze podcast pleit Nienke voor een systeemverandering, maar geeft ze ook aan daar niet op te willen wachten, maar te willen kijken naar wat er nu al mogelijk is, binnen het bestaande systeem.
Wat haar persoonlijke drijfveer is? Ze vindt dat de stem van jongeren onvoldoende gehoord wordt in politiek Den Haag, dat het veel meer zou moeten gaan over de komende generaties. Nienke geeft de luisteraar daarom nog wat tips mee om mee te nemen in het stemhokje op 17 maart.
Reacties