Embodied Education: Liz Wientjes neemt leraren, studenten en kinderen mee in de betekenis van belichaming
10 januari 2025
Liz Wientjes’ naam schuilt achter de website en de podcast The Embodied Educator. In gesprekken met en praktijken van een groot aantal vakmensen onderzoekt ze de rol van ons lichaam en lichaamsbewustzijn bij leren. Aan de vooravond van een Dokhuis-dialoogavond op 12 maart maken we in deze Dokhuis/NIVOZ-podcast kennis met Liz.
Een thuis vinden, een eigen te vertrouwen plek. Dat is wat we als mens nodig hebben, een grond ook van waaruit we kunnen leren en de wereld in kunnen trekken. Ons eigen lijf en een bewustzijn daarop speelt daarin een belangrijke rol. Vorig jaar hadden we een Dokhuis-thuisavond waarin we op verschillende manieren contact maakten met het begrip ‘thuis’ en het beeld en de wereld die een ieder van ons daarbij heeft. In een introductie zorgde Sietske Dijkstra destijds voor een eerste thuiskomen, bij onszelf en bij elkaar. Daarna waaierde iedereen naar verschillende plekken in Dokhuis uit (via film, tekenen, muziek en andere kunsten) om later op de avond ook weer naar die plek terug te keren.
In deze podcast hoor je welke rol een lichaamsbewustzijn kan betekenen in het thuis voelen. En op deze Dokhuiis-avond ontdek je waar jouw ingang tot ‘thuis’ zit en waar die van de ander is gehuisvest. Geïnspireerd door de vier natuurlijke elementen (aarde, water, vuur en lucht) bieden Sietske en Liz verschillende handreikingen, want elk lichaam spreekt haar eigen taal.
Liz noemt zichzelf ‘embodied educator’ en geeft onderwijs op zowel de Hogeschool van Amsterdam, als op een basisschool in Den Haag. Daarnaast doet ze aan meditatie, lichaamswerk en lichaamsgericht coaching. Sietske heeft haar verdiensten als lector-onderzoeker in onder meer het zorgveld, maar reist inmiddels ook dwars door andere levens- en onderzoeksterreinen heen.
De avond op woensdag 12 maart in Dokhuis - huis ook van stichting NIVOZ - start om 19 uur en eindigt rond de klok van 21 uur. Meld je hier (gratis) aan.
Dokhuis, Doklaan 10, Rotterdam.
Sietske Dijkstra werkt op het terrein van relationele en sociale veiligheid. Ze werkt als docent en coach bij geweld in relaties en professioneel handelen en is onder meer auteur van het boek De kracht van ervaring. Over geweldspatronen, tacit knowing en thuis.
Reacties