Podcast: Gert Biesta over wereldgericht onderwijzen en subjectificatie
24 september 2021
Taco Visser sprak met Gert Biesta in de podcast-serie Onderwijs leiden met hart en ziel. De drieslag 'kwalificatie, socialisatie en subjectificatie' - als zijnde de drie doeldomeinen van onderwijs - is van zijn hand en heeft inmiddels in het onderwijsdenken en in de -praktijk post gevat. In dit gesprek gaat Biesta onder meer in op een veel voorkomende misvatting dat subjectificatie vooral een intra- of interpersoonlijk gesprek is. Het gebeurt echter ‘gewoon’ tijdens activiteiten van kwalificatie en socialisatie.
Van Gert Biesta verscheen recent het boek: Worldcentered education. Daarnaast is er een speciale NIVOZ-uitgave Biesta in de praktijk. Wereldgericht onderwijzen. Drie auteurs (Jelle Ris, Maartje Janssens en Bram Eidhof) gingen in gesprek met leraren en docenten en bezochten hun praktijk. In die dialoog werd onderzocht wat de Biesta-begrippen en -taal kunnen betekenen voor jou als leraar.
De eerste helft van het boek biedt een helder beeld van Biesta’s zorgen, de ‘drieslag’ van onderwijs (kwalificatie, socialisatie en subjectificatie) en zijn pedagogische intenties. In de tweede helft vind je interessante voorbeelden van wereldgericht onderwijs in verschillende praktijken, in primair en voortgezet onderwijs en bij lerarenopleidingen. Wereldgericht onderwijzen komt tot leven aan de hand van de begrippen onderbreken, vertragen en ondersteunen, de relatie tussen pedagogiek en didactiek en via een thema als praktische wijsheid. Biesta zelf schreef het nawoord.
Luister hier naar de podcast op Spotify
Een tip voor wie dit weekend gaat luisteren: kijk of je woensdagmiddag 29 september nog ruimte hebt om naar het NIVOZ-symposium kan in Driebergen: Biesta in de praktijk. Wereldgericht onderwijzen. Er zijn nog kaarten beschikbaar.
Onderwijs leiden met hart en ziel
In deze podcastserie gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Doel van de podcast is om leidinggevenden en leraren in po, vo en mbo in korte tijd enkele kerninzichten mee te geven op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling.
Reacties