Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Over beelddenken: 'Het zit er wel in, maar het komt er niet uit'

4 april 2015

Corine van de Mortel merkte dat de lesstof niet bleef hangen bij haar zoontje van zeven jaar. Ze begreep het advies van de juffen (extra werk meegeven), maar ging toch op zoek naar een oorzaak, omdat er een 'onrustig' gevoel bleef hangen. Het bleek dat haar zoon anders leert, doordat hij in beelden denkt in plaats van in woorden. Het inspireerde haar om zelf kinderen te gaan helpen, die een andere manier van denken hebben. 

images (7)Mijn zoontje Jesse (toen 7) kwam uit school met een grote tas met daarin zijn rapport. Ik slikte, want ik was als de dood voor wat er zijn rapport zou staan. Een trieste gedachte, maar ik voorzag extra werk dat we samen moesten gaan doen.

We bekeken het rapport samen aan de keukentafel en mijn gevoel werd bevestigd. Tijdens het tienminuten gesprek werd ook duidelijk dat het niet 'bleef hangen' en het daarom goed zou zijn als Jesse extra werk mee zou krijgen. Als leerkracht zijnde begreep ik de leerkrachten wel, maar in dit geval bleef er een 'onrustig' gevoel aan me knagen.

Jesse is namelijk een pientere jongen, bekijkt vraagstukken van verschillende kanten, kon al snel alle letters benoemen en rekenen aan de keukentafel met vorken, messen, lepels en maakt sommen van de hoeveelheid boterhammen die er gegeten zijn. Alleen… op school kwam het er niet uit...

Na een zoektocht kwam ik erachter dat Jesse in beelden denkt en dus anders leert. Na wat research belde ik een coach die ik persoonlijk ook een beetje ken en de datum voor de eerste sessie werd gepland. De coach werkte met de methode Ik leer anders, waarin de lesstof wordt vertaald naar beelden. Jesse zag het alfabet nu voor zich, kon aangeven welke ''buren'' de letter L heeft, spelde het woord 'station' van voor naar achter en vice versa en rekenen ging ineens ook stukken beter.

Nu, acht maanden later en twee rapporten verder staan er geen onvoldoendes meer op zijn rapport, maar staat hij voor alles een voldoende of hoger. Hij pronkt nu met zijn rapport en laat hem trots zien aan alle geïnteresseerden. Jesse voelt zich fijn en zijn resultaten zijn snel vooruit gegaan. Omdat ik zo gelukkig ben met dit resultaat, ben ik zelf de training gaan volgen na overleg met de school waar ik werkzaam ben en mag ik de training nu zelf geven.

Ik bedoel maar te zeggen: ieder kind heeft een eigen verhaal en door verder te kijken dan de conventionele manieren van lesgeven, kan een situatie kantelen naar het positieve.

Corine van de Mortel is lerares op basisschool De Vonder en heeft een eigen praktijk in Deurne waar ze kinderen coacht: Kind & Co.

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


Thijs Staller
1 jaar en 4 maanden geleden

Hoi Corine,
een mooi verhaal, hoe jij als moeder doorhad dat het niet aansloot het leeraanbod als lesmethode op school bij de natuurlijke manier van denken van je kind.

Ik liep tegen iets anders aan, dat was de manier van denken in een aantal kerken en binnen een aantal christelijke organisaties over mijn gedrag als hoogbegaafde hoogsensitieve beelddenk-ouder.

Gelukkig weet ik nu dat Jezus zelf beelddenker was, en dat de Hebreeuwse letters een beelddenktaal vormen als vroeg oudtestamentische cultuur. Als dat de taal van God was, was God toen Hij zich door Mozes heen liet kennen aan de mensheid Zelf een creatieve Beelddenker en Schepper.

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief