Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Opstarttips voor na de vakantie

22 augustus 2019

Heb je een fijne vakantie gehad? Of was het juist best een uitdaging met de hele dag tieners om je heen? Hoe kom je dan weer in het ritme? Wil je ook weer relaxed het nieuwe schooljaar beginnen, lees dan hieronder de gouden tips van pedagoog/Gordon-trainer Lieke Kalhorn, die een coachingpraktijk heeft.

TIP 1: Plan een date

Welke regels en afspraken hebben jullie eigenlijk met elkaar gemaakt en weet iedereen ze nog? Kies een goed moment en knoop er iets gezelligs aan vast om ze weer eens door te nemen.

Mijn introductie is meestal: ‘Zullen we het nieuwe schooljaar goed beginnen en iets gezelligs gaan doen en dan meteen eens even bekijken of er nog regels en afspraken zijn die we moeten veranderen?’ We noemen dit inmiddels onze (R&A) regel- en afsprakendate.

Er is een verschil tussen een regel en een afspraak. Een regel stel je als ouder eenzijdig vast, op basis van jouw behoeftes of verantwoordelijkheid/zorg voor je tiener. Een afspraak maak je echt samen.

Voorbeelden van zaken die wij tijdens onze R&A-date hebben besproken.

  • Bedtijd en hoe je langzaam weer in ritme komt
  • Schermtijd
  • Zak- en kleedgeld
  • Baantje(s)
  • Klussen in huis
  • Doel voor komend jaar (zie tip 2)
  • Mijn ondersteuning (zie tip 3)

TIP 2: Daag uit om doelen te stellen

‘Wat wil je bereiken dit jaar?’ is een mooie vraag om met elkaar over in gesprek te gaan. Is dat overgaan? Of overgaan met drie zevens? Of is het een leuk baantje vinden? Of nieuwe vrienden ontmoeten? Of een goeie vervolgopleiding vinden?

De vervolgvraag is minstens zo belangrijk. ‘Hoe ga je dat bereiken?’

Ik geef daarin ook aan dat doelen belangrijk zijn om te stellen omdat dat je motiveert om aan de slag te gaan. Wat kan helpen, is het doel te visualiseren en ergens een plaatje van je doel op te hangen.

Ik geef dan ook mijn doel aan en hoe ik dat wil bereiken.

Tenslotte bespreken we ook hoe we elkaar kunnen helpen om ons aan deze doelen te houden.

Deze goede voornemens werken veel krachtiger dan de 1-januari-goede voornemens. Lees bijvoorbeeld ook dit artikel uit de Volkskrant: Wat nou 1 januari? September is hét moment voor goede voornemens

TIP 3 Bespreek elkaars verwachtingen

Hoe houden we het leuk? Daarom is een derde gesprekspunt tijdens onze R&A-date: wat verwachten we van elkaar? Wat kunnen we doen om het samen leuk te houden? Wat doen we als iemand zich niet aan de afspraken houdt?

Een terugkerend thema voor mij is dan: hoe vind ik evenwicht tussen stimuleren en loslaten? We hebben nu afgesproken dat we een maal per week op vrijdagavond bespreken hoe het gaat en dan hoef én mag ik niet steeds tussendoor te vragen ‘hoe gaat het met je huiswerk?’

Veel succes en plezier met het opstarten.

Lieke Kalhorn is pedagoog/Gordontrainer en bestuurder bij stichting NET. Ze heeft een eigen coachingbedrijf, Kalhorn Coaching. 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief