Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Oog hebben voor initiatief

3 november 2022

Zeg eens wat minder vaak “nee”. Geef kinderen de ruimte voor eigen initiatief, want wanneer de betrokkenheid groot is, kunnen de mooiste dingen ontstaan. Zo wilden de kinderen op de Uilenspiegel een Halloweentocht organiseren, terwijl eigenlijk de herfstvakantie voor de deur stond en dat niet in de planning stond. Toch kregen ze de vrije hand, en Sjaak van Moorsel vertelt hoe dat afliep.

Het is dondermiddag. Nog ruim een dag en dan is het herfstvakantie. ‘Oh, en dan is het ook Halloween’, zegt Jip in de klas. ‘Mogen wij dan een tocht organiseren op maandag na de vakantie? Dat lijkt me leuk.’ ‘Ja, dat willen we’, roepen veel kinderen in de kring.

Juf Loes zegt dat je daarvoor wel het een en ander moet regelen en het is al bijna vakantie. Ook stelt ze eisen.  Onder andere dat er een brief met informatie moet komen naar alle ouders. De kinderen zijn echter zo enthousiast dat Loes de kinderen die mee willen organiseren een half uur de tijd geeft om dit te regelen. Ik, de leerkracht die op maandag voor de klas staat, loop toevallig binnen en hoor hun plan. ‘Ik laat me maandag verrassen’, vertel ik de klas. 

In mijn vakantie zie ik nog een berichtje voorbijkomen via ons communicatiekanaal met de ouders. Geschreven door de kinderen. Ze schrijven hierin dat ze een spooktocht gaan organiseren.

Na een fijne vakantie kom ik op maandagochtend op school. De kinderen druppelen de klas binnen. Veel kinderen zijn verkleed. Echter niet allemaal. Maar dat hoeft ook niet. De kinderen vragen wanneer de spooktocht gehouden kan worden en of de andere groep 5/6 ook mee kan. We hebben namelijk veel organiserende kinderen.

Dichtbij onze school is een klein bos. Daar willen ze de tocht houden. De kinderen hebben allerlei attributen bij zich. Merel en Liva maken de groepjes. Er zijn kinderen die als gids met een groepje mee gaan. Er zijn foto’s gemaakt en geplastificeerd.

We vertrekken met de twee groepen naar het bos. De organisatie gaat druk aan het werk. Na een kwartier is alles gereed. Het eerste groepje kan aan de tocht beginnen. Een tocht die goed is georganiseerd. De taken zijn goed verdeeld, de tocht is mooi. Iedereen van de organisatie weet zijn taak. Nu, maar ook in de voorbereiding. En dat na een week herfstvakantie!

Het is mooi om te zien wat kinderen in huis hebben. Geef ze de ruimte voor initiatief! Want wanneer de betrokkenheid groot is, is een prachtige tocht met alles er op en er aan zo gefikst.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief