Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Nou, Daan, schrijf maar op: ''kutjuf''

3 september 2015

Kutjuf. Het floept er bij Daan uit, als hij de gymzaal van de juf moet verlaten. Mieke Derikx stelt haar eerste reactie uit. Maar komt erop terug in het dictee... 'Het is een samengesteld woord, Daan. Weet je wat het tweede deel van het woord betekent?' 'Ja…', zegt hij en kijkt op zijn blad.'

Maandagmiddag, direct na de pauze: gymles. Een klein uurtje ontladen, maar er zijn grenzen. Na een stevige warming-up gaan we bunkertrefbal spelen. Er worden twee partijen gemaakt en de kinderen gaan fanatiek een bunker bouwen.

Daan sjouwt met matten, tilt banken met een andere leerling en geeft anderen aanwijzingen. Ze zijn klaar voor de strijd. Na twee potjes is de tijd bijna om. Ik besluit ik, nadat alles samen is opgeruimd, dat douchetikkertje een leuke afsluiting is van deze gymles. Daan rent, maakt schijnbewegingen en beweert twee keer dat hij niet af is getikt. Bij een derde keer zeg ik dat hij zich moet gaan omkleden. Met een boos gezicht loopt hij naar het kleedlokaal en in de opening hoor ik hem (net iets te hard) ‘kutjuf’ zeggen. Ik stel mijn reactie uit…

Daan is wonder boven wonder als een van de eersten weer terug in de klas. Ik stel hem voor om het dictee dat we in de ochtend niet af hebben gekregen, samen even af te maken. Dit vindt hij een goed plan, dus komt bij me zitten.

Na de zeven woorden die hij nog moest schrijven, vraag ik aan hem of hij nog een bonuswoord wil. Dat wil hij wel. “Nou, Daan, schrijf maar op: kutjuf,” zei ik. Daan schrikt van mijn bonuswoord en valt helemaal stil. Ik vraag hem of hij me niet verstaan heeft…“Nee”, is zijn voorzichtige reactie, maar begint niet met schrijven. Daarop reageer ik: “Het is een samengesteld woord, Daan. Weet je wat het tweede deel van het woord betekent?” “Ja…”, zegt hij en kijkt op zijn blad. “Dat ben jij.” “Dat klopt! En het eerste stuk? Hoort dat bij mij?” “Nee…. “ en hij blijft naar beneden kijken. “Ik denk dat we dit woord niet opschrijven, maar dat we het maar heel vlug moeten vergeten.’’ Ja, is zijn reactie en hij loopt met een gebogen hoofd naar zijn eigen plek.

Als we naar huis gaan, geef ik iedereen een hand. “Dag, Daan!” Dag….. juf… Mieke.” Hij kijkt me recht in de ogen aan. “Fijne middag, jongen, en tot morgen!”

Mieke Thissen-Derikx is leerkracht op De Taalbrug in Blerick en volgde in 2009/2010 het traject Pedagogische Tact bij het NIVOZ.

--

Vanaf 10 september 2015 begint er weer een nieuwe reeks onderwijsavonden, waarvoor u zich kunt aanmelden.

Overzicht met data en sprekers in het schooljaar 2015-2016


Hetkind-themalogo-onderwijsavondDuizenden onderwijsbetrokkenen vonden al eerder hun weg naar Driebergen voor inspiratie, legitimatie en verbinding ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties. De avonden vinden plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is - net als ieder jaar - 30 euro. Een passe-partoutkaart kost 155 euro. Hieronder kunt u al uw kaarten bestellen. Wilt u met een schoollteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift en is er korting mogelijk. Haar email is info@nivoz.nl
Donderdag 10 september: Mark Mieras
Titel: Verkenning tussen wetenschap en onderwijs: Leren = vertrouwen
Wetenschapsjournalist en auteur, in het bijzonder op het gebied van hersenonderzoek.

Woensdag 7 oktober: Edith Hooge
Titel: Een goede onderwijsbestuurder is een gemeenschapsdenker
Hoogleraar ‘Boards and governance in education’. Goed bestuur in relatie tot onderwijskwaliteit en publieke waardencreatie, (horizontale) verantwoording, intern toezicht en maatschappelijk ondernemerschap zijn centrale thema’s in haar onderzoek en publicaties.

Donderdag 21 januari: Vincent Bijlo
Titel: ‘Een speciale blik op inclusief onderwijs.’
Cabaretier, schrijver en columnist die vanaf zijn geboorte blind is

Donderdag 10 maart: Paulien Meijer
Titel: Leren van docenten: het serieus nemen van onzekerheid.
Hoogleraar en directeur aan de Radboud Docenten Academie

Woensdag 13 april: Ido Weijers
Titel: Over veelplegers, over stoppen of volharden en de rol van onderwijs’
Ido Weijers bekleedt de bijzondere, interdisciplinaire leerstoel Jeugdbescherming, ingesteld vanwege de Raad voor de Kinderbescherming.

Woensdag 15 juni: Joop Berding en Wouter Pols
Titel: Wie denk jij wel dat je bent?! Over het gezag van leraren
Docenten en onderzoekers bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam

Bestel tickets en passe-partouts

 
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief