Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Meester, ik ben klaar. Wat mag ik nu gaan doen?'

23 januari 2015

Jeroen Smits, leraar aan het Telraam in Oeffelt, reflecteert over zijn werk met zijn leerlingen uit groep 8.  Hij wil ze meer verantwoordelijkheid geven en doen waar ze behoefte aan hebben. Veel leerlingen zijn eerder klaar met een les en maken dan een niet altijd passende extra taak of opdracht. Jeroen bedenkt aan de keukentafel een andere manier van lesgeven. ‘We zijn samen een reis aangegaan. Wat de eindbestemming zal zijn, dat weet niemand. ’ Lees zijn blog. 

werk Jeroen"Meester, ik ben klaar. Wat mag ik nu gaan doen?"

Je kent het wel, de snelle leerlingen die weinig instructie nodig hebben en vlot klaar zijn met het reguliere schoolwerk. Het werk vlot én goed maken.

Als leerkracht zijnde werk ik met het 6 fasen instructie model, zoals zoveel leerkrachten in het basisonderwijs. Terugblikken, doelen stellen, balkonscène ga zo maar door. En iedere keer bedenken wat de leerlingen kunnen/moeten doen als ze klaar zijn met de les. Niet altijd, maar regelmatig laten we deze leerlingen dan verder werken aan de een of andere taak. Over het nut van de taak/(klaar-)opdracht kun je twisten. Dat wilde ik in het nieuwe kalenderjaar graag anders.

Aan de keukentafel aan de bak met een groot vel en daarop alle gedachten schrijven die in mijn hoofd rondgingen. Wat wil ik? Hoe zie ik het onderwijs? Wat is mijn rol gedurende de dag? Wat wil ik de leerling bijbrengen naast het cognitieve? Waar heeft de leerling behoefte aan? De laatste vraag is wellicht de meest relevante vraag. Als leerkracht zijnde in de huid kruipen van het kind en je verplaatsen in hetgeen wat hij/zij nodig heeft. Op dat moment zijn het natuurlijk allemaal aannames van mijn kant, maar ik denk dat ik de kinderen de afgelopen maanden voldoende heb gezien en gehoord. Ik denk te weten wat ze fijn vinden en waar ze behoefte aan hebben.
Vanuit mijn opvattingen van dat moment maar eens aan de slag gegaan.

Vanaf januari wilde ik graag meerdere zaken inpassen binnen mijn manier van onderwijs geven.
1 Ik vond mijn rol als leerkracht te veel sturend.
2 Ik wilde de leerlingen meer verantwoordelijkheid geven.
3 Leerlingen nog meer laten werken op hun niveau.
4 Meer gebruik maken van ICT middelen in de praktijk.
5 Leerlingen meer inspraak geven in hun eigen leerproces.
Nogal wat punten waar ik de afgelopen maanden al in mindere of meerdere mate mee bezig ben geweest. Een hele klus om dit allemaal ineens aan te pakken. Toch proberen, toch doen.

Wat heb ik allemaal nodig om bovenstaande punten uit te voeren? Die punten ook maar allemaal op papier gezet. Het uitzoeken kon beginnen. Welke instructies geef ik en wat is zelfstandig uit te voeren? Wat is het niveau per leerling per cognitief gebied? Welke extra materialen ga/kan ik inzetten? Hoe krijgen de leerlingen inzichtelijk waar ze staan en wat er van ze verwacht wordt?

Lees verder in zijn blog.

Jeroen Smits is leraar groep acht op Basisschool Het Telraam in Oeffelt en schrijft regelmatig blogs over zijn onderwijs.

 

 

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


anne
1 jaar en 9 maanden geleden

haha wat grappigg vraag ik ook altijd hihi

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief