Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

MC Agora komt los

17 september 2018

Het MC Agora initiatief binnen het Montessori College Nijmegen is twee weken geleden van start gegaan. Hoe vinden de leerlingen het onderwijs? En wat zeggen ouders? Coach Rolant Wijngaards geeft een inkijkje. 

Waar voorheen vaak de meester, juf of docent wel vertelde wat een leerling moest doen, heeft de leerling van Agora nu zelf de kans om na te denken wat hij of zij gaat onderzoeken of uitvoeren. Leuk, maar makkelijk allerminst! Deze periode staat in het teken van “ontwennen en detoxen” van het oude systeem. In gesprekken met de coaches komen leerlingen steeds verder en ontdekken ze dat ze de wereld om zich heen kunnen gebruiken. Aan de coaches om de leerlingen dat zelf te laten ontdekken en ze vooral niet te zeggen hoe ze dat moeten doen, tenzij ze erom vragen...

Na twee introductieweken is de nieuwe MC Agora groep in Nijmegen van start gegaan. De eerste twee weken stonden in het teken van samenwerken, kennismaken met elkaar, de school en de Agora werkwijze. Ook was het voor de coaches een mooie mogelijkheid om de leerlingen te observeren. Aan het einde van de introductieperiode werden de leerlingen namelijk verdeeld onder de coaches. Dit werd daarna teruggekoppeld aan de leerlingen en kregen ze de mogelijkheid om aan te geven of ze de verdeling zagen zitten. Dit was gelukkig het geval.

De eerste ouderavond is ook al achter de rug. De ouders waren erg lovend over de start van hun kids. Bijna allemaal waren ze aanwezig. Hieronder enkele quotes:
'Ik zie mijn zoon iedere dag groeien qua zelfstandigheid', 'Ze weten van elkaar niet welk niveau ze hebben en het gaat geweldig. Daar kunnen wij ouders, als hokjesdenkers, nog wat van leren' en 'Geweldige interactie tussen de coaches'.

Naast het ontwerpen en maken van hun eigen werkplekken zijn de leerlingen nu ook druk met het bedenken en uitvoeren van challenges. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Frans leren om met een nichtje te kunnen communiceren
  • Uitzoeken hoe een deeltjesversneller werkt
  • Een radio-uitzending maken
  • Uitzoeken waarom Adolf Hitler Joden haatte
  • Een pandaverblijf maken op schaal 
  • Onderzoek doen naar politiehonden
  • Het maken van een plasma pistool, buskruit of een lekkere taart!


De start is veelbelovend. We zijn benieuwd naar hoe en waarmee de leerlingen ons blijven verbazen!

Iedereen is welkom om op wat voor manier ook een bijdrage te leveren aan ons onderwijs. Het kan zijn door een inspiratiesessie of workshop te geven over iets interessants of een beroep. We staan open voor alle hulp, initiatieven en ideeën. Schroom dan niet om contact op te nemen of om van gedachten te wisselen. Het leren van de leerlingen houdt natuurlijk niet op binnen de schoolmuren. De wereld is onze school!

Roelant Wijngaards is coach op MC Nijmegen Agora.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief