Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Martine Delfos: 'Kind met autisme heeft een regenboog aan leeftijden in zichzelf'

20 september 2015

'Iemand met een kalenderleeftijd van 17 jaar kan met betrekking tot hechting 9 maanden zijn, in zijn spelgedrag 3 jaar en op het gebied van wiskunde 25 jaar.' Deze bijdrage van biopsycholoog Martine Delfos is inmiddels al bijna 8 jaar oud, maar heeft aan relevantie niets ingeboet. Delfos voert verschillende revolutionaire ontdekkingen aan die in de loop der decennia zijn opgedaan over de stoornis. Autisme blijkt niet zozeer een defect, maar een vertraging in de hersenen. En dat biedt aanknopingspunten. Voor iedereen die iets meer over de complexe aard van autisme wil lezen.

'Ieder mens met autisme heeft een regenboog aan leeftijden in zichzelf. Iemand met een kalenderleeftijd van 17 jaar kan met betrekking tot hechting 9 maanden zijn, in zijn spelgedrag 3 jaar, op het gebied van wiskunde 25 jaar en met betrekking tot treinen het niveau hebben van een getrainde professional op dat terrein. Uitgaande van een vertraging in plaats van een defect betekent het dat er aangesloten moet worden bij de mentale leeftijd. Dan verwachten we dus groei. Om de mogelijkheden van het kind met autisme te ontwikkelen, is het noodzakelijk het kind uit te dagen. Dat lijkt haast onmogelijk wanneer we uitgaan van die regenboog aan leeftijden. Toch is de praktijk gemakkelijker dan men vaak denkt. Eerst moet met betrekking tot een bepaald onderwerp vastgesteld worden wat de mentale leeftijd is.'

'Toch is de praktijk gemakkelijker dan men vaak denkt. Eerst moet met betrekking tot een bepaald onderwerp vastgesteld worden wat de mentale leeftijd is. Dat is erg vaak zeer jong, men komt regelmatig terecht in de eerste levensjaren. Om een mentale leeftijd met betrekking tot een onderwerp te ontdekken, is er een simpele vuistregel. Men neemt het verbazingwekkende en hardnekkige gedrag en past daarop de volgende regel toe: Dit is heel normaal gedrag op de leeftijd van… Wanneer een leeftijd gevonden wordt, past men de kern van de opvoeding toe die bij dat onderwerp op die leeftijd hoort.'

Lees hier het hele artikel uit Kinderwijz, uit april 2012.

Dr. Martine F. Delfos is biopsycholoog, wetenschapper, therapeut en schrijfster. Informatie over haar werk: www.mdelfos.nl.
Standaardwerk: Een vreemde wereld. Over autismespectrumstoornissen (ass). Voor ouders, partners, hulpverleners, wetenschappers en de mensen zelf (9e druk). Amsterdam: SWP.

Reacties

1
Login of vul uw e-mailadres in.


Anneke
3 jaar en 11 maanden geleden

Herken hier zoveel van bij mijn zoon met autisme

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief