Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Ik wil met rust gelaten worden’

18 januari 2023

Als jongen van ruim 13 jaar startte hij twee jaar geleden in de groep van Carlijn Willems, een pilotgroep voor jongeren die al enige tijd thuis zitten. Schuw, onzeker, eigenwijs en met lood in zijn schoenen kwam hij binnen. Met weinig vertrouwen in zichzelf en met weinig vertrouwen in zijn omgeving. Teleurstelling op teleurstelling vulde zijn dagen en de frustraties stapelden zich op.

Hij startte zijn schoolgang met 3 x in de week 1,5 uur school. We haalden hem thuis op om zo te ondersteunen bij de opstart, en maakten met hem de transfer van huis naar school.  De schoolgang ging met horten en stoten.  De eerste keer dat het hem niet lukte om uit zijn bed te komen heb ik de verantwoording bij hem teruggelegd en hem het vertrouwen gegeven dat ik er voor hem zou zijn, ook al ging het nu even niet goed.  Hij was altijd en te allen tijde welkom!

Langzaamaan bouwde hij ritme op en werden de uitvalperiodes minder frequent en korter. Hij kon beter aangeven wat zijn frustraties waren. En hij verbaasde mij keer op keer met zijn beeld voor de toekomst. ‘Ik wil gewoon vrij zijn, Carlijn. Je weet wel, met een busje rondrijden en dan ergens in de natuur stoppen om daar te zijn. Ik heb niet veel geld nodig, wat ik haal eten uit de natuur. En wie weet blijf ik ergens wel langer om zelf wat te verbouwen. Ik wil met rust gelaten worden en ik wil zelfstandig zijn. Ik wil vrijheid!’

Uit zijn tenen komt het verlangen naar vrijheid! Hij heeft het gevoel dat er zijn hele leven al gepraat wordt over hem en dat allerlei instanties en anderen over hem beslissen. Zijn drang naar eigen regie is groot.

Ondanks alles wat in zijn rugzak zit, mag hij zijn plek innemen. Om vanuit die plek regie te voeren over beslissingen die voor hem belangrijk zijn. Dat zorgt voor zoveel beweging vanuit hem. En samen met alle partijen rondom hem maken we mooie stappen.  Want wat een belangrijke stap heeft hij vorige week gezet: hij heeft zijn niveautoetsen gedaan bij een derde partij om aan het einde van dit schooljaar zijn mbo1 te halen!

Mede dankzij de inspiratie van deze jongen hebben we een hybride vorm kunnen bouwen om zijn grote wens een stukje concreter te maken. Lang leven het buiten de kaders denken....vrijheid!

Carlijn Willems is leerkracht op vso De Bodde en eigenaar van coachingspraktijk Stoei en groei coaching & bewustwording

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief