Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

'Ik weet het nu zeker: het is gelukt. We zijn vrienden. Ook als Harry weggaat’

10 juni 2015

Vanaf het begin van het schooljaar is Erwin de Vos met de IB'er, de directie en de ouders van Harry aan het werk geweest om hem naar een andere school te krijgen. 'Niet omdat we Harry zat zijn of kwijt willen, maar omdat we er van overtuigd zijn dat hij meer hulp nodig heeft dan wij hem kunnen geven.' Het is voor iedereen een moeilijk proces, zo blijkt uit zijn blog. Een verhaal over afscheid nemen, zonder dat de verbinding verloren gaat.


afscheidVolgende week begint de kerstvakantie. Buiten is het koud. Binnen zijn de meeste kinderen hard aan het werk, in de groep en daarbuiten. Het is pas negen uur, maar Harry kan al niet meer. Hij is doodop en vraagt of hij naar huis mag. Ik fluister in zijn oor dat dit niet kan en dat hij moet wachten, omdat de andere kinderen vandaag een verrassing voor hem hebben. We spreken af dat hij nog even blijft.

Vanaf het begin van het schooljaar ben ik met de IB'er, de directie en de ouders van Harry aan het werk geweest om hem naar een andere school te krijgen. Niet omdat we hem zat zijn of kwijt willen, maar omdat we er van overtuigd zijn dat hij meer hulp nodig heeft dan wij hem kunnen geven; dat de groep en Harry niet meer van elkaar profiteren en dat hij anderen nodig heeft die hem beter kunnen helpen dan wij. Het is voor ons allemaal een moeilijk proces. Harry weet er ook van dat we dit aan het doen zijn.

Hij weet het al weken, maar hij is toch niet voorbereid op het moment dat het echt zover is. Een paar weken geleden hebben we hem verteld dat er ergens anders een plek voor hem is. Hij heeft gescholden, geschopt, gesloopt en gehuild toen hij hoorde dat alles rond was. Hij voelde zich boos en alleen. Hij vond mij een lafaard en een verrader. Ik zou wel merken wat hij zou doen met de school in de vakantie.... Woedend was-ie. Razend. Hij wilde niet weg van school of van zijn vrienden. En eigenlijk ook niet van de leraar waar hij nu zo boos op was. Het zouden nog een paar spannende weken worden tot aan de kerstvakantie.

En vandaag is het dan echt zover. We nemen we afscheid van Harry. In de pauze dekken de kinderen stiekem de tafel. Ze hebben een brunch voor hem geregeld met optredens en cadeautjes. We hebben samen een filmpje gemaakt waarin iedereen afscheid van hem neemt en zegt wat ze aan hem zullen missen. Dat laten we nu op het Digibord zien.
Harry huilt. De hand van Bart, zijn beste vriend, ligt op zijn arm. Door hun tranen heen lachen ze om het filmpje. Ik lach ook en huil bijna. Ik had niet gedacht dat we het konden: in verbinding afscheid nemen, als vrienden uit elkaar. Ik had niet gedacht dat het mogelijk was om door de woede en teleurstelling nog de verbondenheid te voelen. Maar vandaag voelen we het allemaal. De groep, de leraar en Harry. We horen bij elkaar, ook als hij weggaat.

De vakantie is voorbij. Vandaag starten we zonder Harry. We staan even stil bij zijn afwezigheid in de kring en we stellen ons voor hoe hij op het station staat, op weg naar de grote school in een ander dorp. Dan gaan we aan het werk.
Om 11 uur komt hij grijnzend en uitgeslapen binnenlopen. Hij start pas om half vier! Iedereen is aan het werk en Harry komt naast me zitten en begint lachend te vertellen over de vakantie.
Ik lach ook, want ik weet het nu zeker: het is gelukt. We zijn vrienden. Ook als hij weggaat.

Erwin de Vos is leerkracht op De Zevensprong in Boskoop en trainer voor Mindfulonderwijs. Hij volgde afgelopen jaar het traject Pedagogische tact.

--
Open traject Pedagogische tact/leiderschap


Schrijf je in voor nieuwe schooljaar: start oktober 2015

Net als andere jaren biedt het NIVOZ ook in het schooljaar 2015-2016 trajecten Pedagogische tact en leiderschap aan voor individuele leraren en schoolleiders op de eigen locatie in Driebergen. Voor deze trajecten hanteren we een open inschrijving. De vijf bijeenkomsten vinden plaats op woensdagen en donderdagen, van 10.00 – 16.30 uur. Het nieuwe traject start op woensdag 7 oktober 2015. De vijf data voor dit traject zijn:

woensdag 7 oktober 2015
donderdag 12 november 2015
donderdag 21 januari 2016
woensdag 17 februari 2016
donderdag 10 maart 2016

Het traject Pedagogische Tact (voor leraren) is gesubsidieerd en kost € 1000,00 per persoon. Deelname aan het traject Pedagogisch Leiderschap kost € 3500,00 per persoon.

Kijk hier voor meer informatie
Delen:
0

Reacties

0
Je moet inloggen om te kunnen reageren
Er zijn nog geen reacties
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief