Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

‘Het meisje voelt haarfijn aan wat van haar verwacht wordt en dat ze daar niet aan kan voldoen'

24 mei 2017

De ouders van een meisje dat door Madelon van der Hofstad begeleid wordt, zijn het niet eens over hoe hun dochter het beste ondersteund kan worden bij haar schoolwerk. Vader denkt dat ze beter kan, moeder vindt juist dat haar dochter te veel tijd kwijt is aan huiswerk. Madelon probeert de perspectieven dichter bij elkaar te brengen.

Het lukt niet goed op school. Ze zit in de tweede klas. Begonnen op het vwo en nu doet ze 2 havo. Vader is advocaat en heeft uit veel dikke boeken geleerd in zijn leven. Hij is talig sterk, een lijstjesmaker en een stamper. Moeder is kunstenares en had geen talent voor leren.

Het meisje houdt van dansen. Daarnaast voelt ze intuïtief veel aan, wat haar ook een beetje angstig maakt. En dat het op school niet zo goed gaat als vader het wil, dat is duidelijk. Dat ze er hard voor werkt ook. Waarom mag ze van hem dan niet naar dansen mag als ze haar huiswerk niet af heeft? Dat voelt als straf! Waarvoor?

Vader merkt wel dat ze lang over haar werk doet, maar het geleerde gaat zo langzaam haar koppie in! Doorwerken dus, soms tot laat in de avond. Dat komt omdat vader haar is gaan helpen. Zijn eigen manier van leren is de enige die hij kent. Voor hem heeft dat goed gewerkt. Mama leerde moeilijk en danst het liefst de hele dag. Zij is geen goed voorbeeld in die zin. Of juist wel? Wat willen haar ouders haar meegeven? Die vraag zal iedereen voor zich verschillend moeten beantwoorden. Het is voor dit meisje helaas geen vraag, zij schikt zich in wat haar opgedragen wordt. Mij is duidelijk dat ze op dit moment aan het ploeteren is en dat het zo niet langer kan.

‘Hoe kan ik mijn kind begeleiden op weg naar een gelukkig leven?’ Een interessante vraag voor ouders , een gevaarlijke vraag ook, want velen onder ons zijn gewend om levensvreugde en hobby’s ondergeschikt te maken aan goede schoolcijfers. En school beheerst toch al zo’n beetje iedere weekdag en met een beetje pech ook hele weekenden. Ontspanning is nodig om weer energie op te bouwen en makkelijker te leren.

Terug naar het meisje. Moeder vroeg mij hoe ik haar kon helpen om haar huiswerk efficiënter te maken, zodat ze tijd over zou houden. Allereerst heb ik voorgesteld dat haar ouders samen praten. De prestatiedruk en de verschillende eisen van vader en moeder spelen voor dit meisje een grote rol. Zij voelt haarfijn aan wat haar vader van haar verwacht en daar ze daar niet aan kan voldoen. Ieder cijfer onder de acht voelt nog steeds als ‘falen’. En zoals we allemaal weten, kun je niet dag in dag uit onder grote spanning leren. De potentie die er bij dit meisje is, wordt in de kiem gesmoord.

Ik kom erachter dat zij informatie makkelijker visueel opneemt. Ik stel voor dat we haar beeldende talent gaan inzetten. We gaan de teksten van biologie, aardrijkskunde en geschiedenis omzetten in plaatjes (visueel) met af en toe een woord of een begrip erbij. Het kost in het begin extra tijd, maar die wordt ruimschoots goedgemaakt door het beter snappen en beter kunnen onthouden van kennis.

We gaan aan de slag. Na drie weken les kon het meisje mij melden dat de meeste vakken in de proefwerkweek redelijk tot supergoed gingen en dat zij nog tijd over had ook.

Stukje bij beetje leert ze zichzelf kennen en kan ze weer gaan vertrouwen op haar eigen mogelijkheden om wél te kunnen leren. Ik nodig vader uit te kijken naar wat er gebeurt en zeg hem dat hij zijn dochter mag aanmoedigen. Een win-winsituatie. Vader blij met hogere cijfers en meisje blij met sneller en makkelijker kunnen leren, met als kers op de taart: iedere week tijd om te dansen! Dat houdt de ontspanning erin, wat weer goed is om te kunnen leren.

Madelon van der Hofstad is juf en coach in Eindhoven.

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief