Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Groep 4/5 maakt een coronatijdcapsule om te begraven

13 mei 2020

Ze zijn weer begonnen op de school van Sjaak van Moorsel, OBS Uilenspiegel in Boekel. In een grote kring zitten ze na weken weer bij elkaar, groep 4/5, met dertig kinderen. Ze spelen het spel ‘Over de streep’ in de klas, samen met de kinderen. ‘Wie vindt het fijn om weer op school te zijn’, vraagt juf Rianne. Alle kinderen gaan staan. ‘Wie is er angstig geweest?’ Een aantal kinderen staat op. ‘Ik was bang dat opa dood zou gaan, want hij was erg ziek’, vertelt een kind.

‘Wie heeft iets erg gemist?’ ‘Wie was er jarig tijdens het thuisonderwijs?’ Dat waren er best veel. De kinderen vertellen dat de verjaardag anders was. Er mochten minder mensen komen. Het feestje was kleiner. Ik pak mijn gitaar. We zingen voor alle kinderen die jarig zijn geweest. Voor ieder apart, want iedereen verdient het om in het middelpunt te staan. We klappen, we draaien rondjes, we wiebelen met de billen, allemaal voor de jarigen.

Ik geef Teun een groot compliment. ‘Ik zag jou spelen op je gitaar, Teun, op de begrafenis van oma.’ ‘Oma, die stierf aan corona.’ ‘Teun, ik kreeg kippenvel, zo mooi was  jouw lied.’ ‘Speciaal voor oma.’ De kinderen kijken bewonderend naar Teun.

Juf Rianne heeft thuis een boekje gemaakt voor de kinderen. Er staan allemaal vragen in voor de kinderen. Hoe was het thuis? Hoe ging het werken? En nog veel meer.

Rianne zegt: ‘Dit is een bijzondere tijd. Dit hebben we nog nooit meegemaakt, een pandemie over de gehele wereld ‘Het kan best zijn dat hier over honderd jaar nog over wordt gepraat. En wij leven in deze tijd. Ons idee is om allemaal samen te gaan werken in dit boekje’, zegt Rianne. ‘En ik kreeg van een mevrouw, Marianne Greenall, die onze speelplaats mee heeft ontworpen, nog een fantastisch idee.’

De kinderen zijn nieuwsgierig. ‘Zij gaf ons het idee om alle boekjes, of een kopie daarvan, in een ijzeren kist te stoppen en in te graven op het schoolplein. Wanneer er over honderd jaar dan weer een nieuwe school wordt gebouwd en ze aan het graven zijn komen ze deze ijzeren kist weer tegen.’

Wauw, dat wilden de kinderen wel! Een tijdcapsule over de coronatijd van onze groep 4/5, in een ijzeren kistje, diep in de grond. Ik zeg: ‘En dan lezen ze over honderd jaar wat opa Jasper, toen hij in groep 4 zat, heeft opgeschreven.’ ‘Hoe vet is dat.’ Er verschijnt een mooie lach op Jasper zijn gezicht.

We gaan snel aan de slag.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Reacties

3
Login of vul uw e-mailadres in.


Rianne van acht
3 jaar en 10 maanden geleden

Voor wie ook met de Tijdcapsule wil werken kan me mailen. Stuur ik het bestand naar je terug.....
# goed voor elkaar❤️
[email protected]

Login of vul uw e-mailadres in.


Marianne Greenall
3 jaar en 10 maanden geleden

Een mooi idee wat helpt bij de verwerking van deze tijd. Een goede inspiratie voor alle leerkrachten en kinderen. M.v.g. Marianne Greenall - Schoolpleinadvies

Login of vul uw e-mailadres in.Ilse van der Put
3 jaar en 10 maanden geleden

Wat een pracht idee.

Login of vul uw e-mailadres in.


Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief