Stichting Nivoz logo
Sterkt leraren, schoolleiders en betrokkenen bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht

Nivoz platform hetkind

Gejat van de training

19 april 2023

Leerkracht Sjaak van Moorsel volgt een training voor persoonlijke ontwikkeling die hem zo inspireert, dat hij in samenspraak met zijn directeur besluit om een van de oefeningen ook met het team van collega’s te gaan doen. Hij ervaart het als een cadeautje.

Het is een maandje geleden. Ik ben bij een bijeenkomst van Remco Claassen. Hij geeft trainingen over persoonlijke ontwikkeling. Alles wat hij vertelt heeft hij gejat, zegt hij. ‘Maar ik heb wel goede dingen gejat’, gaat hij verder. Remco heeft het over dingen waar hij energie van krijgt en waar het tegenovergestelde gebeurt. Een energielek, activiteiten waarvan de batterij op gaat. Hij vertelt inspirerend.

Eén van de opdrachten die ik mag doen is vijf minuten aan een willekeurige cursist vertellen waar ik energie van krijg. Niet alleen op mijn werk, ook thuis en bij mijn vrienden. Want als het goed is zou dit congruent moeten zijn. Mijn medecursist deze middag mag me ter verduidelijking ook vragen stellen. Hij heeft ook een woordenlijst met zestig woorden. Na vijf minuten mag hij tien woorden omcirkelen die volgens hem van toepassing zijn op mij. Woorden als zekerheid, teamspirit, professionaliteit, status, waardering. Daarna draaien de rollen om.

Bezield gaat Remco verder met zijn verhaal. Daarna krijgen we de opdracht om de tien woorden, ieder afzonderlijk, op een memo te schrijven. Vervolgens wordt ons de vraag gesteld om van deze tien woorden er vier weg te halen. Ik moet hierbij dus een keuze maken. Vervolgens moet ik nog van twee woorden afscheid nemen.

Bij mij blijven de woorden vrijheid, harmonie, eerlijkheid en blijheid over. Wat is de reden dat deze woorden bij mij blijven staan.  Om inzicht te krijgen zet ik deze vier woorden op een vel. Per woord vul ik aan waarom dit woord belangrijk is voor mij. Wat is de reden? Ze zijn een soort van kompas.

De laatste opdracht deze dag is om vanuit deze vier woorden met aangevulde informatie mijn mission statement te maken. Een bijsluiter voor mezelf, een ontwerp voor de toekomst in niet meer dan vier of maximaal vijf zinnetjes.

Medecursisten stellen mij kritische vragen over mijn mission statement met als doel deze aan te scherpen. Een mooi proces.

Terug op school
Terug op school vertel ik enthousiast over de training. Iedereen verdient een werkomgeving waarvan hij energie krijgt. Voor een deel is de werkgever hiervoor verantwoordelijk. Maar ook jijzelf. En ook ik. Zit ik nog wel op mijn plek? Bevalt dit werk me? Wat moet er veranderen om energie in plaats van een energielek te krijgen?

In samenspraak met onze directeur besluiten we om datgene wat Remco ons heeft aangeboden aan opdrachten te delen met het team. We zijn nu halverwege. Mijn collega’s hebben verteld waar ze energie van krijgen. Nu nog kaartjes weghalen en de eigen mission statement schrijven.

Zo zinvol om je eigen bijsluiter te hebben. En gaaf om te kijken hoe jij dat in jouw organisatie met jouw werk kan verwezenlijken. Waarom? Simpelweg omdat jij dat verdient. Net zo goed als ik dat verdien.

Remco, bedankt dat ik dit van jou mocht jatten. Ons team doet er zijn voordeel mee.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel 

Reacties

0
Login of vul uw e-mailadres in.


Er zijn nog geen reacties
Delen:
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief